Aubergine of eierplant?

door Carine

Toen ik een extra opleiding volgde in de koksschool, leerde ik aubergines kennen. Toen was deze groente nog helemaal niet ingeburgerd in onze eetcultuur en velen onder ons hadden dit nog niet gegeten of geproefd.

Ik wilde alles eerst ruiken en rauw proeven vooraleer ik aan de bereiding startte. Geur, weinig of geen, een stukje schillen en rauw proeven, was droog, taai en bijna smaakloos. Ik vond het maar niets om met deze groente te werken. Mijn eerste verwerking was in een Provençaalse saus, deze was lekker, maar volgens mij kwam dit zeker niet door de aubergines. Ik liet de groente heel wat jaren links liggen, tot op een bepaald moment ik inkopen deed voor een BBQ en ik de blinkende paarse groente zag liggen. Ik wou eens afwisseling in de groentesoorten en ook eens warme groentjes klaarmaken. Ik zou ze roosteren op de BBQ, net zoals de courgette en de tomaten. Een nieuwe revelatie, een nieuwe smaak, superlekker en mooi ogend bij de presentatie.

Tegenwoordig staan aubergines regelmatig op het menu.

GEGRILDE AUBERGINES 

INGREDIËNTEN
2 aubergines,  olijfolie,  peper,  zout , look

WERKWIJZE
- Spoel de aubergines en snij de kronen weg
- Snij de aubergines in plakken van max 1 cm dik
- Pel de look en wrijf hem fijn, voeg toe aan de olijfolie
- Besprenkel de plakken aubergines met olijfolie,  voeg peper en zout toe. (Zout is beter te vermijden, is al voldoende aanwezig in onze voeding,  maar tijdens warme zomerdagen kan het helpen om wat minder te transpireren).
- Grillpan verwarmen en plakken mooi naast elkaar leggen en laten grillen langs beide zijden gedurende ongeveer 5 min langs elke zijde.
- Opdienen bij een lekkere BBQ of bij een lekker stukje lamsvlees .

Smakelijk

WEETJE

Aubergines bezitten slechts 24 kcal. Men noemt het in Nederland eierplant  omdat de kleine variant lichter van kleur is en de vorm van een ei heeft. Aubergines zijn lekker, maar verdragen geen water, als ze in contact komen met water verliezen ze smaak en worden taai.