Asperges, het witte goud in de keuken
25 jaar geleden heb ik mijn echtgenoot leren kennen. Voor we een koppel werden wilde hij de weekends met zijn dochter alleen doorbrengen. Toch stond hij met zijn dochter op een zaterdag plots aan de deur. Met een uitgestreken gezicht, en een smeekbede: "Kan jij asperges bereiden? Ik heb een volle zak, pas uitgestoken asperges mee, maar kan dat niet zelf" en in één zucht verder, "wij eten dat toch zo graag". Dat moest hij geen 2 keer vragen, ik lust dat ongelooflijk graag, en zo vers uitgestoken zijn ze super vers en krokant.
Dus snel eieren en peterselie halen, we gaan asperges Flamande maken en een kopje aspergeveloute.
Asperges Flamande
Benodigdheden voor 4 personen:
- 1 kg witte asperges
- 1 sjalot of ui
- 1 bouillonblokje
- 8 eieren
- 100g boter
- Peterselie
- peper en zout
Werkwijze:
Asperges spoelen en schillen. Daarna de schillen opzetten in 1,5l koud water samen met een grof gesneden sjalot, bouillonblokje, peper en zout en gedurende 30 minuten laten koken in gesloten pot.
Ondertussen de asperges op gelijke lengte snijden en de overgebleven stukken fijn snijden.
Bouillon zeven en terug aan de kook brengen en de asperges en versneden stukjes toevoegen. Ongeveer 15 à 20 minuten op een zacht vuur laten koken (afhankelijk van de dikte).
Ondertussen de eieren 5 minuten koken, pellen en fijn pletten.
Daarna de peterselie fijn snipperen en de boter smelten.
De asperges uit bouillon halen en laten uitlekken.
Als laatste de asperges op het bord schikken, het geplet ei samen met de gesmolten boter en peper en zout over de asperges dresseren en bestrooien met peterselie.
Lauw warm opdienen.
De bouillon met stukjes asperges schuimig mixen, room en gesnipperde peterselie toevoegen en deze warm geven als soep.
TIPS
De veloute kan je in kleine glaasjes doen en als aperitiefsoepje geven.
