Appels

Momenteel is er een heel ruime keuze aan appels. Van donker groen zoals de Granny Schmith, over roze zoals de Pink Lady, groen met rode wangen zoals de Jonagold, groen-geel zoals de Golden Delcious, Boskoop, Belgica...

Maar toen ik klein was en nog geloofde in de goede oude Sint, waren er zo van die kleine appeltjes, ze waren helemaal rood en mochten niet te lang in de fruitschaal liggen of ze waren helemaal melig. We konden ze maar kort bewaren, toch vond ik deze appeltjes de lekkerste van de hele wereld. 

Was dit echt zo? Of was het enkel omdat de lieve Sint ze gebracht had? Ik zou het zelf niet weten, deze appeltjes vinden we niet meer in de winkel en de dingen uit onze jeugd krijgen een eigen leven, onze gedachten hierover zijn niet altijd betrouwbaar, onze fantasie slaat soms op hol, maar wat zou het ook, we kijken, denken en fantaseren graag over vroeger, we zijn zo graag een beetje nostalgisch.

APPELCAKE

INGREDIËNTEN
4 eieren, 250 g boter, 250 g zelfrijzende bloem, 250 g fijne kristalsuiker, 2 appels, 50 g appelgelei

WERKWIJZE
Boter tot room roeren
Suiker toevoegen en opkloppen tot zachte massa
Eieren scheiden, wit in kom apart, dooiers bij de boter
Bloem zeven
Eiwit stijf kloppen, tot je de pot kunt omkeren
Afwisselend bloem en eiwitten onder het deeg roeren tot een egaal deeg
Appels schillen, klokhuis verwijderen en in fijne schijfjes snijden
Vorm inboteren, bestuiven met een beetje bloem
De helft van het deeg in de vorm gieten
Bedekken met een laagje appels
Overige deeg over de appels gieten, glad strijken en opnieuw bedekken met een laagje appels
In  een voorverwarmde oven ongeveer 50 minuten bakken op 175* Celsius
Ontvormen en bedekken met een dun laagje appelgelei

TIPS
Met echte boter smaakt de cake dubbel zo lekker.
Een beetje citroengeste in het deeg mengen geeft een fijn aroma en frisse smaak.

9/11/2020

Auteur: Carine Seynaeve (63) gepensioneerd, voorzitter van S-Plus Kruisem sinds 2000 en woont in de landelijke deelgemeente Huise sinds 1988. Gewezen praktijklector aan de Autonome Hogeschool in Gent en voorzitter van de opleidingen tot kleuteronderwijs en secundair onderwijs.