Anneleen ontspant: Thee

door Anneleen Hendrickx

Thee (zonder melk of suiker) heeft een positief effect op de gezondheid.
Groene en zwarte thee verkleinen de kans op een beroerte. 3 koppen groene thee of 5 koppen zwarte thee per dag verlaagt de bloeddruk. 3 koppen groene thee per dag verlaagt waarschijnlijk het LDL-cholesterol (slechte cholesterol).

Wat is zwarte en groene thee?

Zwarte en groene thee komt van de ‘theeplant’ Camellia sinensis. Zwarte thee wordt na het plukken en drogen geoxideerd. Daardoor ontstaat de zwarte kleur en de specifieke smaak. Groene thee komt van dezelfde theeplant, maar wordt niet geoxideerd. Daarom behoudt deze thee zijn groene kleur.

Wat is witte thee en Oolong thee?

Ook witte en Oolong thee komen van de theeplant. Oolong thee is een halfgeoxideerde thee en ligt dus een beetje tussen groene en zwarte thee in.  Witte thee is het minst bewerkt.

Wist-je dat?

Het water voor elke thee heeft zijn eigen temperatuur nodig heeft?

Zwarte: 90 graden
Groene: 70 graden
Witte: 80 graden

Kruidenthee

Hoewel kruidenthee het label thee heeft, is het eigenlijk geen echte thee. Kruidenthee wordt namelijk niet gemaakt van de bladeren van de theeplant 'Camellia Sinensis', maar bestaat uit natuurlijke kruiden. Deze kruiden worden rechtstreeks in het water opgenomen, waardoor kruidenthee ontstaat. Elk kruid heeft zijn eigen positieve en negatieve effecten. Overdrijf dus nooit met kruidenthee.

Enkele recepten voor verse kruidenthee

Munt - gember - citroen:

Gember zit vol met antioxidanten en vitamine C. Citroen bevat ook veel vitamine C en werkt ontgiftend. Verse munt is goed voor de spijsvertering en kan helpen tegen misselijkheid. Daarnaast werkt muntthee slijmoplossend, handig voor als je verkouden bent. Als je even wilt ontspannen is dit theetje ook goed voor je, want munt vermindert de aanmaak van het stresshormoon cortisol.
 

 • 1 takje munt
 • 1 schijfje gember
 • 1 schijfje citroen

Rode peper - kaneel - citroen

Een verwarmend en pittig theetje. Rode peper is goed voor je immuunsysteem, bevat vitamine B6 en veel vitamine C, meer dan citroen. Daarnaast geeft het je metabolisme een boost en reinigen rode pepers je spijsverteringssysteem.

Kaneel is echt een heerlijke specerij, maar ook heel gezond! Kaneel bevat antioxidanten en werkt ontstekingsremmend, goed tegen een verkoudheid dus. Ook heeft kaneel een positief effect op je suikerspiegel, omdat kaneel spijsverteringsenzymen bevatten die er voor zorgen dat suiker in je lichaam langzaam afbreekt. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel stabieler.

 • 1 ringetje rode peper
 • 1 kaneelstokje
 • schijfje citroen

Anijs - gember - kaneel

Steranijs is een gedroogde bloem in de vorm van een ster met acht punten en is zeer geschikt om thee mee te maken. Steranijs heeft een zoete en aromatische smaak. Steranijs werkt ontstekingsremmend, bevat veel antioxidanten en vitamine A en C.

 • 1 stuk steranijs
 • 1 stuk gember (2 cm)
 • 1 kaneelstokje

Kurkuma - gember - citroen

Deze combinatie is perfect voor wanneer je echt toe bent aan een verwarmende thee, omdat je verkouden bent of een griepje hebt. Gember zit vol met antioxidanten en vitamine C. Citroen bevat ook vitamine C en werkt ontgiftend. Kurkuma werkt reinigend, ontstekingsremmend en kan pijn verzachten bij bijvoorbeeld koorts en spierpijn, maar wordt ook gebruikt bij huidontstekingen. Dé thee voor wanneer je een griepje hebt of voelt aankomen.

 • 1 tl kurkuma
 • 1 schijfje gember
 • 1 schijfje citroen

Tijm - citroen

Tijm verzacht de pijn bij hoesten en verkoudheid omdat het slijm oplost. Daarnaast heeft tijm een positief effect op de spijsvertering. Tijm is echt heerlijk in combinatie met citroen, die weer vol zit met vitamine C.

 • 1 takje tijm
 • 1 schijfje citroen

Munt - kaneel - groene thee

Zet een tas groene thee (water: temperatuur op 70 graden). Voeg verse munt en een kaneelstokje toe.

Sinaas - gember

Deze thee is een lekkere oppepper voor je weerstand.

 • Sinaasappel
 • kruidnagel
 • gember

Snijd een sinaasappel in partjes en steek 2-3 kruidnagels in een partje. Vul een theeglas met gekookt water en voeg hier twee dunne plakjes gember aan toe, samen met het partje sinaasappel. Even laten trekken en je hebt homemade gemberthee.

Hibiscus - rozenblaadjes - groene thee

Groene thee met rozenblaadjes. Voeg 1 theelepel hibiscus blaadjes toe. Laat minstens 3 minuten trekken. Een heerlijk mooie roze thee! Want het oog wil ook wat.

Kruidige kamille - rozemarijn infusie

Gebruik 1 eetlepel kamille knopjes en zoveel rozemarijn takjes als je lekker vindt. Voor mij zijn twee takken doorgaans genoeg. Giet 250 milliliter kokend heet water bij de kruiden in je glas. Liever een pot thee? Verdubbel of verdriedubbel de hoeveelheden! Laat 3-5 minuten trekken.

Tip: voeg nog een paar blaadjes munt toe, of een theelepeltje honing.

Neem je kopje thee, en … relax.