Anna Boch, een impressionistische reis

Uit
door Nathalie Daems

Rosalie-Anna Boch (1848-1936), was een Belgische impressionistische kunstschilder aan het einde van de 19de eeuw. Ze werd bekend om haar landschappen en stillevens. 175 jaar na haar geboorte brengt het Mu.ZEE in Oostende een eerbetoon aan haar schilderkunsten.

Anna werd geboren als oudste dochter van Victor Boch en Anne-Marie-Lucie Boch, allebei telgen van de rijke familie Boch. Haar ouders waren uitstekende tekenaars, en ook Anna begon al op zeer jonge leeftijd te tekenen en te schilderen. Toen haar moeder in 1871 stierf, ging het gezin in Brussel wonen. Hier maakte Anna kennis met een aantal schilders en kreeg ze haar eerste schilderlessen.

Ze sloot zich in 1885, als enig vrouwelijk lid, aan bij de avant-gardistische kunstkring Les XX in Brussel, gesticht door haar neef. Ze ontmoette er talloze kunstenaars waaronder James Ensor en Willy Finch. Het was echter vooral kunstschilder Theo Van Rysselberghe die haar vanaf 1888 sterk beïnvloedde. Hij was in de ban van het licht en bracht zijn enthousiasme op haar over om ook dat impressionistisch licht weer te geven op doek. Anna was dan ook een vooruitstrevende vrouw voor haar tijd.

Zeelandschappen, de natuur en reizen waren veelvoorkomende onderwerpen in haar werk

In 1890 kocht ze in Brussel het schilderij ‘De rode wijngaard’ van Vincent van Gogh. Het is vermoedelijk het enige werk van Van Gogh dat officieel tijdens zijn leven werd gekocht. Anna had een enorme belangstelling voor het werk van Van Gogh, vermoedelijk omdat haar broer Eugène met hem bevriend was. Ze zou de schilder vooral financieel hebben willen steunen, omdat ze te doen had met de bittere armoede waarin hij leefde.

Deze impressionistische kunstenares genoot internationale waardering. Ze was een groot muziekliefhebber en kunstverzamelaar en had een neus voor jong talent. Net als bij haar Franse collega-kunstenaars waren zeelandschappen, de natuur en reizen veelvoorkomende onderwerpen in haar werk. De Belgische kust en vooral Oostende, de stad van James Ensor, waren haar niet vreemd.

Voor deze tentoonstelling in het Mu.ZEE van Oostende werden uitzonderlijke bruiklenen toegestaan zoals 'La Calanque' van Paul Signac, 'Conversation dans les prés, Pont-Aven' van Paul Gauguin en 'Portret van Eugène Boch' van Vincent Van Gogh. Je kan deze tentoonstelling bezoeken van 5 juli 2023 tot 5 november 2023 in het Mu.ZEE van Oostende. Nadien reist de tentoonstelling door naar het museum van Pont-Aven.

Anna Boch, De klippenkust van Sanary (Provence), 1924. MSK, Gent.
Anna Boch, De klippenkust van Sanary (Provence), 1924. MSK, Gent

Gratis met Museumpas
Met de museumpas, het grootste museumabonnement van het land, krijg je een jaar lang toegang tot 215 deelnemende Belgische musea, waaronder het Mu.ZEE. Als lid van S-Plus koop je de museumpas online met € 8 korting! Je betaalt dan slechts 51 euro in plaats van 59 euro. Deze korting is enkel geldig voor een nieuwe museumpas, niet voor een hernieuwing. Je kan deze kortingscode aanvragen via info@s-plusvzw.be. Nadien kan je de museumpas online bestellen op www.museumpassmusees.be

Dit is een artikel uit S-Plus Mag april-mei-juni 2023. Lees hier nog meer artikels.