Amber wandelt: Kleine Nete met een vleugje cultuur
In de Antwerpse Kempen kan je heerlijk wandelen. Je kan makkelijk routes uitstippelen met wandelknooppunten. Deze mooie wandeling van ongeveer 7 kilometer heeft zijn startpunt in Grobbendonk aan knooppunt 95, en neemt je mee langs de Kleine Nete. Op je route kom je naast de watermolen nog een kasteel tegen, de ruïnes van een Augustijnenklooster en een echte herberg.
De wandeling vertrekt aan de watermolen in Grobbendonk. Dit is knooppunt 95. Hier is voldoende plaats om je auto te zetten. De watermolen is gelegen aan de samenvloeiing van de Kleine Nete en Aa en wordt reeds in de 11de eeuw vermeld. Tot op vandaag wordt de molen enkel aangedreven door waterkracht wat een unicum is voor Vlaanderen. De molen werd meermaals vernield, maar steeds weer heropgebouwd. Het huidige molengebouw dateert van de 17de eeuw. De molenaarswoning en de bijgebouwen zijn gelegen aan de overzijde van de straat en dateren vermoedelijk uit de 2de helft van de 19de eeuw. De molen is beschermd sinds 1962 en is eigendom van de familie d’Ursel, hij wordt nog dagelijks draaiende gehouden door de molenaarsfamilie Van Hool.
Lees verder onder de foto

Je volgt de Watermolenweg tot aan knooppunt 96. Daar sla je links af. Je wandelt naast de Kleine Nete. Onderweg kom je, midden in het militair domein, de ruïne van de voormalige priorij tegen. Het klooster werd gebouwd op ‘Hulsdonk’ aan de oude weg van Grobbendonk naar Herentals en behoorde tot de Windesheimerorde (Augustijnen). De stichting was voornamelijk gekend op het gebied van de boekverluchting. Doorheen de jaren was het klooster vaak een doelwit voor de Geuzen die het meerdere keren aanvielen, plunderden en in brand staken. Bij één van die plundertochten zou ook de troonklok zijn verdwenen. Deze klok bevindt zich momenteel in Kettins in Schotland. Het zal altijd een mysterie blijven hoe de klok daar geraakt is. Een mogelijke verklaring is dat door plunderingen in 1572, waarbij ook Engelsen en Schotten betrokken waren, de klok mee werd gesmokkeld. Sinds oktober 2006 kan je een replica van de klok bezichtigen in het gemeentehuis.
Lees verder onder de foto

Je wandelt verder tot aan De Lentehei, knooppunt 99. Hier kan je de kinderboerderij bezichtigen en op het zomerse terras genieten van lekker streekbier of iets fris. Daarna volgt je Heiken langs knooppunten 44 – 43 – 41 – 40 – 50 – 51. Je wandelt de Dijkbaan ten einde en komt uit op de Lepelstraat. Vanaf daar kan je de baan volgen tot je terug aan knooppunt 95 (de watermolen) komt.
Lees verder onder de foto

Na deze wandeling van een kleine 7 kilometer kan je bij de kasteelhoeve ‘Den Herberg’ iets drinken. Tot enkele decennia geleden woonden nog boswachters en boeren in de Kasteelhoeve. Die werden in dienst genomen van de adellijke familie d’Ursel om de jacht te overzien, de akkers te bewerken, de grachten te onderhouden en het vee te verzorgen. Hier leefde men nog volgens eeuwenoude regels en gebruiken. Maar met het heengaan van de laatste boswachter – Bonifatius ‘Den Bon’ Baum – en de laatste boer - Jos Krol en zijn Ireneke – is ook dit mooi stukje levende geschiedenis verloren gegaan. Sindsdien stond de Kasteelhoeve grotendeels leeg. In november 2015 stemde Grobbendonk ermee in om ‘Kasteelhoeve d’Ursel’ samen met Kempens Landschap in erfpacht te nemen. In 2017 werd dan ‘Den Herberg’ geopend, een gezellige bruine kroeg.
Lees verder onder de foto

Je volgt deze knooppunten: 95 – 96 – 99 – 98 – 44 – 43 – 41 – 40 – 50 – 51 – 9
Wandel je graag? Vergeet niet mee te doen met elke stap telt!
Wandel je liever in groep? Bekijk dan hier het aanbod van de wandelingen, of informeer naar wandelingen bij een S-Plus groep bij jou in de buurt.