Amber tipt: Supersmoothie

door Amber Dens-Schryvers

Het is niet altijd makkelijk om voldoende vitaminen binnen te krijgen, maar een smoothie is daar de perfecte oplossing voor. Een smoothie is een gemixt drankje, lekker en fris, gemaakt van verschillende groenten en fruit, dus boordevol gezondheidsvoordelen. Wie wil dan nu niet!

Ingrediënten

 • 2 appelsienen
 • 1 appel
 • 1/3 komkommer
 • 2 wortelen
 • Stukje gember

   

Werkwijze

 • Pers de appelsienen.
 • Verwijder het klokhuis van de appel en snij de appel in stukken.
 • Schil de wortelen en snij in stukken.
 • Snij de komkommer en gember in stukken.

 

 • Doe het sap van 2 appelsienen samen met de overige ingrediënten in de mixer. Vul aan met een kleine hoeveelheid water. Je kan er ook nog enkele ijsblokjes aan toevoegen om de smoothie extra fris te maken. Mix alles goed.
 • Zeef eventueel daarna het sap om de kleine stukjes te verwijderen. Dit zorgt ervoor dat je drankje geen korrelige structuur heeft.

TIP: Smoothies zijn niet enkel een hip, maar als je er de juiste ingrediënten in verwerkt ook een gezond begin van de dag. Je maakt een smoothie lekker romig door (plantaardige) melk of yoghurt toe te voegen. Zo is het meteen ook een ideaal ontbijt.

Enkele gezondheidsvoordelen van al deze ingrediënten?

Appelsien

Ze versterken het immuunsysteem omdat ze boordevol vitamine C zitten. Vitamine C ondersteunt de opname van ijzer, dit kan helpen bij het voorkomen van bloedarmoede. Daarnaast bevatten sinaasappels hesperidine. Dit is een stof die kan helpen om de bloeddruk te verlagen.

Appel

Mensen die regelmatig appels eten hebben een lager risico op diabetes type 2. Dit komt door bepaalde antioxidanten die in appels zitten en het lichaam helpen om suikers op te nemen. Appels bevorderen ook gewichtsverlies en je spijsvertering. Dit door de ‘wondervezels’ die pectine heten. Deze vezels helpen namelijk om de absorptie van overtollige vetten uit voedsel door het lichaam te verminderen.

Komkommer

Komkommers zijn zeer rijk aan vitamine K, wat essentieel is voor de gezondheid van je botten. Ook is vitamine K belangrijk voor een goede opname van calcium. Iets meer dan een halve komkommer (250 gram) bevat al 50% van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K. Daarnaast zit komkommer ook boordevol antioxidanten. Deze helpen om schade aan je cellen te voorkomen, waarmee ze veroudering tegengaan. Antioxidanten staan ook bekend om hun ontstekingsremmende werking

Wortelen

Ze bevatten, net zoals de appelsien, veel vitamine C. Hier somden we al enkele voordelen van op. Daarnaast bevatten wortelen bètacaroteen, een antioxidant dat je lichaam omzet in vitamine A. Vitamine A kan geheugenverlies minderen, draagt bij tot een goed immuunsysteem en is essentieel voor het gezichtsvermogen.

Gember

Ook gember heeft een hele hoop gezondheidsvoordelen. Zo bevordert het de spijsvertering, verlicht misselijkheid, kan infecties helpen bestrijden, gewrichts- en spierpijn helpen verlichten en tot een gezonde bloedsuikerspiegel bijdragen.

Yoghurt

Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2. Het eten en drinken van zuivelproducten hangt samen met een lager risico op darmkanker. Met het eten van yoghurt verklein je bovendien de kans op diabetes type 2.

Laat deze vitaminebom je smaken!