Amber luistert: Muziek, gezond voor lichaam en geest

door Amber Dens-Schryvers

Muziek ontspant je lichaam …

Je kent het wel, wanneer je favoriet liedje plots op de radio komt laat je alles vallen om even mee te dansen of zingen. Je vergeet je problemen en geniet van het moment. Maar ook op een langere termijn heeft muziek dit ontspannend effect. Dit blijkt uit een onderzoek dat gedaan is bij patiënten die een hartinfarct hebben gehad. De patiënten die elke dag minstens aan half uur muziek luisterden hadden minder last van angst, pijn en hartklachten. Daarnaast kan deze ontspannende werking van muziek er voor zorgen dat je beter in slaap valt en verbetert de kwaliteit van je nachtrust. Een goede nachtrust zorgt dan weer voor een betere weerstand en beter humeur.

… en je brein!

Bij het luisteren van muziek komen de hormonen endorfine en dopamine vrij in je hersenen. Het eerste werkt pijnstillend en het tweede, ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd zorgt ervoor dat we genot kunnen ervaren. Muziek zorgt voor dezelfde reactie in je brein als lekker eten, seks, lachen en sporten.

Daarnaast blijken zowel kinderen als ouderen beter te presteren op geheugentesten dan leeftijdsgenoten wanneer ze regelmatig naar muziek luisteren. Het zorgt ervoor dat je bepaalde informatie beter kan opnemen en onthouden. Muziek luisteren kan ook een positief effect hebben op je concentratie. Dit is duidelijker bij bepaalde genres, zoals bijvoorbeeld klassieke muziek. Toch blijft het onduidelijk welke genres net dat positief effect hebben en welke niet.

Zelf muziek maken

Door muziek te maken leer je om te gaan met eigen ervaringen, gedachten en gevoelens. Je kan deze op een muzikale manier weergeven. Muziek maken creëert zelfvertrouwen en plezier, je ziet je persoonlijke groei. Daarnaast zorgt muziek maken evenzeer als muziek luisteren voor een vermindering van stress en een verbetering in je concentratie. Het is een emotionele en lichamelijke uitlaatklep en stimuleert je doorzettingsvermogen.

YouTube

Via YouTube kan je makkelijk en snel jouw favoriete liedjes luisteren. Dit kan via je computer, tablet of smartphone.
Wat is YouTube? Je kan er nog veel meer mee dan enkel muziek beluisteren. Ontdek het hier.

Heb je nog verdere uitleg nodig over YouTube of een andere app? Of zit je nog met andere vragen over het gebruik van je computer, tablet of smartphone? Dan kan je terecht in onze Swipe Café’s. Vind hier een Swipe Café in jouw buurt, of contacteer je regionaal secretariaat voor meer info.