Altijd vakantie

door André

Vindt u het ook erg dat u niet meer met vakantie kan, omdat u al altijd vrijaf hebt? Voelt u ook een onweerstaanbare drang om toch nog ergens aan het werk te zijn, om nog wat bij te verdienen? Blijkbaar zijn er mensen die niet zonder werk kunnen, ook niet na een volledige loopbaan. Er is intussen zelfs een zogenaamde start-up voor opgericht.

Maar is dat wel allemaal zo wijs? Moeten mensen die rond de 40 jaar of meer aan de slag zijn geweest, ook na hun pensioen nog aan het werk? Zulke ideeën klinken toch wel wat vreemd, niet? Arbeid is nodig om te voorzien in het levensonderhoud en heeft nog tal van andere waardevolle functies. Arbeid draagt bij tot zelfwaardering, zorgt voor structuur in het leven, geeft mogelijkheden tot sociaal contact. Het werkende leven heeft dus zeker veel zin voor de mens.

Eenmaal men echter zijn deel van het werk heeft gedaan, dan moet men die arbeid ook opzij kunnen leggen. Er zijn zoveel mogelijkheden om als Plusser zinvol actief bezig te zijn, zonder dat men daarvoor een baan moet opnemen. Tijd, zorg en aandacht voor de kleinkinderen is een van de mogelijkheden. Actief zijn als vrijwilliger in het verenigingsleven. Gewoon genieten van de eigen tijd waar men zo lang naar verlangd heeft, ieder volgens eigen interesse en mogelijkheden.

Kortom, misschien moeten wij de nadruk op werken, presteren, verdienen wat laten varen eenmaal wij een zekere leeftijd hebben bereikt (en wellicht zou het wijs zijn dat al vroeger te doen). Een goed besef dat “de tijd die me toegemeten is” (oh ja, lees het warme en rijke boek van wijlen Dirk Van Duppen), steeds beperkter wordt, moet ervoor zorgen dat we voor die resterende tijd kiezen voor het Leven.