Alles komt terug

door Amber Dens-Schryvers

Wanneer je naar trends in de mode kijkt, zie je dat alles terug komt. Maar dat is niet alleen het geval bij kleding. Ook bij andere producten vallen we terug op gewoontes van vroeger. Dit kan zijn door economische redenen, ecologische redenen of omdat het gewoon een trend van het moment is. We bespreken enkele van deze populaire producten. Welke producten of gewoonten herken jij?

De voordelen van vaste natuurzepen

Het vast stukje zeep is helemaal terug van weggeweest

Wist je dat de eerste soort zeep al bijna 5000 jaar gebruikt wordt? Toch kwam de vloeibare zeep, zoals we die nu kennen, pas rond 1980 op de markt. Dat zeeppompjes zo’n succes hadden, kwam door de gedachte dat het veel hygiënischer was dan een stuk zeep. Wat helemaal niet klopt. De meeste bacteriën overleven niet op zeep, en de buitenste laag van zo’n vast stuk zeep wordt toch telkens weggespoeld. Ook zijn er enkele nadelen verbonden aan vloeibare zeep. Zo bestaat deze gemiddeld 80 % uit water, en zijn harde zepen hierdoor compacter. Dat maakt het vervoer van vaste stukken zeep veel minder belastend voor het klimaat. Ook bevat vloeibare zeep allerlei bewaarmiddelen om schimmel te voorkomen. Wat niet alleen slecht is voor het milieu, maar ook voor onze huid. Doordat vaste natuurzepen amper water bevatten zijn ze langer houdbaar, in tegenstelling tot vloeibare zepen die 6 tot 12 maanden mee kunnen. Een laatste voordeel is de verpakking. Vloeibare zeep wordt verpakt in plastic pompjes en vaste zeep vaak in papier of slechts een dunne plastic folie. Logisch dus, dat het vast stukje zeep helemaal terug is van weggeweest!

Lokaal winkelen

Vroeger waren er ook veel meer lokale buurtwinkeltjes. Zo goed als elk dorp had een slagerij, een bakker, een groenteboer en een kruidenier. Door de komst van supermarkten in 1970 verdwenen deze langzamerhand. Alles was op één plaats te vinden en je kon zo veel efficiënter winkelen. In een maatschappij waar tijd alsmaar kostbaarder werd, kwam dit als geroepen. Maar ook grote supermarkten kennen nadelen. Zo importeren ze een groot deel van hun producten uit het buitenland, wat voor hen een pak goedkoper is. De keten is hierdoor langer en de producten minder vers. Je groenten kopen bij een lokale boer is minder belastend voor het milieu. Het proces is niet alleen transparanter, maar je steunt ook nog eens de lokale economie. Groenten die rechtstreeks van het veld komen bevatten meer vitaminen en je leert andere groenten kennen die eigen zijn aan het seizoen. De heropleving van lokaal winkelen beperkt zich niet alleen tot groenten en fruit. Ook bij andere voeding en producten, zoals kleding, meubels en decoratie, verkiest de consument merken van Belgische bodem.

Ook nog ...

Je kent zeker nog andere zaken die terug van weggeweest zijn. Denk maar aan herbruikbare boodschappentassen, vulpennen, tweedehands winkelen, wasbaar maandverband, houten speelgoed, reizen in eigen land en zoveel meer. Elk hebben ze zo hun eigen reden tot terugkeer. Ze zijn misschien beter voor onze gezondheid, het milieu, onze portemonnee of gewoon hip!

Dit is een artikel uit S-Plus Mag juli-augustus-september 2022. Lees hier nog meer artikels.