Alle mensen worden broeders (?)

door André

De kalender is weer volledig afgescheurd en, het goede nieuws, de dagen beginnen langzaamaan weer langer te worden. Hoewel we dat nauwelijks merken. Dat ze in deze donkere periode vanzelf al langer lijken te duren is niet echt het goede nieuws. Nochtans mogen we in onze handen wrijven dat we elke avond gewoon rustig naar bed kunnen gaan en ’s morgens in alle comfort kunnen opstaan.

Het is niet overal zo dat je op je gemak van alles kan lezen en zeker niet schrijven. Laat ons dus maar goed beseffen welke luxe we in dit landje hebben, ondanks alle gebreken. Natuurlijk, het leven wordt met de dag duurder, heel wat zaken die we al lang niet meer als luxe beschouwen, kosten een stuk meer dan een goed jaar geleden. Het spook van de inflatie raast door het land en wie nog wel wat kan sparen, houdt eigenlijk geen winst meer over.

Intussen lezen we op ons dooie gemak (vergeef me deze bittere woordspeling) dat weer een aantal vluchtelingen ergens op zee is verdronken. Het haalt nauwelijks het nieuws. Meestal zijn het wat donkerhuidige mensen en met die voelen de meesten hier zich toch al niet erg verbonden. “Dat ze in hun eigen land blijven, dan zullen ze dat niet tegenkomen,” hoor je meer en meer.

De vraag is of zij in dat eigen land wel kùnnen blijven, of ze daar een betere kans op een behoorlijk leven hebben. Wellicht gaan velen pas op de vlucht als ze niet meer geloven in een redelijke toestand in het land waar ze geboren zijn.

Natuurlijk kunnen wij niet iedereen opnemen die in het westen de vrijheid en een goed leven zoekt. We zitten in de lage landen nu al behoorlijk opeengepakt. Maar dat kan toch niet betekenen dat we de poorten op deze manier gesloten moeten houden? Is het niet heel schijnheilig eind december een oud verhaal van vluchtende mensen met een boreling te vieren en daarnaast de vluchtelingen van vandaag in de steek laten? Laten we dus kijken hoe we erin slagen die vrijheid en die welvaart van ons wat beter te delen. De wetten en de praktische bezwaren schuiven we beter even opzij.