Afscheid nemen ten tijden van corona

door S-Plus

We hebben elkaar hard nodig, zeker tijdens deze periode waarin iedereen wat op zichzelf moet terugplooien, zich in hun kot moet houden. Alleen zijn is niet gemakkelijk en al zeker niet wanneer er iemand te overlijden komt. Bij het afscheid nemen hebben we elkaar erg nodig, maar in tijden van corona verloopt dit toch anders.

Hoe kunnen we verbondenheid en steun voelen en doorgeven aan elkaar? Ook al ben je fysiek niet nabij, je steun kan meer dan ooit deugd doen voor de persoon die rouwt. Pak je telefoon en bel, ook als je niet weet wat te zeggen. Jouw luisterend oor is echt zo belangrijk in deze moeilijke periode. Caroline Meerschaert en rouwcoach Gerda Devos geven raad.

Een plechtigheid samenstellen

Ook al kan de openbare plechtigheid door de coronamaatregelen (nog) niet doorgaan, stel ze toch samen. Dit voorbereidend werk brengt jou, je familie en vrienden dichter bij elkaar, en bij de dierbare persoon die je nu mist. Je kan de plechtigheid in intieme kring houden, of de voorbereiding bewaren voor een latere herdenkingsviering, waarbij alle mensen die je er graag bij wilt aanwezig kunnen zijn.

Je zoekt naar foto’s en muziek die warme herinneringen boven halen. Die zoektocht helpt je dicht bij de overledene te komen, bij wat hij of zij voor jou heeft betekend. Het helpt je bij die eerste voorzichtige stap naar afscheid nemen.

Met de huidige technologie is het ook mogelijk om alles digitaal door te sturen en op die manier kan je anderen betrekken in je afscheidsplechtigheid.

Kleine rituelen kunnen helpen voor het gevoel van samenzijn

Er zijn kleine rituelen die kunnen helpen om het gevoel van samenzijn te creëren, met respect voor de maatregelen.

1. Tijdens de plechtigheid kan iedereen een eigen kaarsje aansteken, of ieders zijn eigen bloem meebrengen die samen een boeket kunnen vormen. 

2. Laat weten wanneer de plechtigheid doorgaat aan anderen zodat zij op dat moment er in gedachte kunnen bij zijn en bewust stilstaan bij de plechtigheid en de overledene. Zij kunnen thuis een bloemstuk neerzetten of een kaarsje branden, zodat ze zich een beetje nabij voelen.

3. Je kan er ook voor kiezen om een boetseerwerk, tekening ... te maken en deze te delen met de familie. Laat je hart spreken en deel dit met elkaar.

4. Wil je later een herdenkingsplechtigheid houden? Vraag dan aan je familie en vrienden om brieven, herinneringen ... te delen via e-mail, post ... Ze zullen je troost geven en op die manier verzamel je materiaal voor de plechtigheid.

5. Hou een dagboek bij met je gevoelens, een terugblik hoe je afscheid hebt ervaren in deze corona tijden.

Ontbrekende koffietafels

Om de ontbrekende koffietafels te compenseren kan je je rust misschien in de natuur zoeken. Maak een wandeling, neem zaken in je op en probeer hierbij stil te staan. Neem gerust een foto van mooie plaatsen en maak nadien er een collage van. Stel jezelf de vraag wat je hierbij voelt. Je kan deze oefening alleen doen maar je kan gerust hulp inschakelen van een rouwcoach.

Omringd door muziek

Heb je een naaste die stervende is en waar je niet meer bij kan? Maak een audio-opname met muziek waarvan je weet dat hij of zij ervan houdt. Voeg er eventueel geluidsopnames bij van jezelf, de kinderen of kleinkinderen. 

Dit kun je trouwens ook doen voor elk familielid of vriend die nu in het ziekenhuis ligt: vraag vrienden en familie met een audiobericht een plaatje aan te vragen; monteer deze berichten samen met de muziek en maak een persoonlijke afspeellijst die enorm opbeurend zal werken. Ondanks de afstand ben je zo toch even heel dichtbij.

Bron: Gezinsbond