Voelschorten maken

Enkele S-Plusmedewerkers volgden de workshop ‘voelschorten’ bij Nadia Hainaut. Nadia is animator in het ZNA Joostens, de dementiekliniek in Zoersel. Enkele jaren geleden begon ze met het maken van voelschorten. S-Plus zag hierin een mooi project om op te starten in de S-Plusgroepen.

Een voelschort?

Alles begon enkele jaren geleden, toen Nadia Hainaut na een carrièrewending begon te werken in de dementiekliniek Joosten. Ze wou een oplossing vinden voor de mensen die steeds onrustig aan hun kleding zaten te pulken of vervielen in stereotiep gedrag, zoals onafgebroken wrijven over de handen. Het begon met één schort, waarop ze een lintje, een rits, een stukje van een washandje, wat belletjes naaide. Ze deed de schort zelf aan, en merkte meteen reactie van de bewoners van haar afdeling. Door de positieve reactie begon ze haar project voelschorten verder uit te bouwen.

Aaien en prutsen

Een voelschort is niet meer dan een gewone schort, met daarop enkele materialen genaaid die de zintuigen prikkelen, zoals kleurrijke linten, belletjes, verschillende vormen knopen en zo meer.
De voelschorten worden gebruikt bij mensen met dementie die in de derde en vierde fase van het dementieproces verkeren, wat de verborgen en verzonken ik-fase wordt genoemd. Het gebruik van een voelschort kan verschillende doelen hebben. Het aaien, friemelen en prutsen aan een voelschort kan rustgevend werken. Maar tegelijkertijd prikkelt het ook de zintuigen. Soms ontstaat er naar aanleiding van de schort oogcontact, of komt er een gesprek op gang. Anderen willen er ook eens aankomen, of zien of horen iets waar ze op reageren. Op die manier wordt ook het sociaal isolement doorbroken, wat het welbevinden bevordert.

Hoe ga je aan de slag? Bekijk onderaan de handleiding.

Vergeet dementie, onthou mens

Zoals de campagne ‘Vergeet dementie, onthou mens’ ons heeft willen bijbrengen, blijven personen met dementie mensen. Mensen met gevoelens en behoefte aan contact. En dat is nu net het probleem. In de derde en vierde fase van het dementieproces zullen het verbaal en cognitief functioneren sterk afnemen. Mogelijkheden tot communicatie worden beperkt, en worden steeds moeilijker.
Vaak ontstaat er op dat moment zeer stereotiep gedrag zoals plukken aan kleding, openwrijven van de huid, krassen over materialen of het heen en weer wiegen van het lichaam. Dit monotoon gedrag kan doorbroken worden wanneer er op een veilige manier een prikkelende omgeving aangeboden wordt. De voelschorten kunnen hierbij alvast een hulpmiddel zijn.

Project S-Plus

S-Plus wil Nadia en haar bewoners, maar ook andere woon- en zorgcentra, en zelfs mensen in een thuissituatie helpen. Met het project voelschorten sensibiliseert S-Plus haar groepen rond dementie en  helpen ze in de buurt met het maken van voelschorten.

Bekijk het filmpje over voelschorten.

Interesse of een vraag? Vul ons contactformulier in.

Extra bijlage