Hoe werkt de corona-app?

door Nathalie Daems

Op 30 september 2020 werd de corona-app(licatie) 'Coronalert' gelanceerd. Het nieuwe instrument in de strijd tegen COVID-19. Coronalert is een gratis en eenvoudig te gebruiken mobiele app. Het helpt ons om elkaar te beschermen en de verspreiding van het coronavirus (COVID-19) te vertragen. Coronalert maakt gebruik van technologie om de contactopsporing in België te versnellen.

Hoe werkt de corona-app?

1. Je smartphone versnelt de opsporing

Om samen corona te verslaan, moeten we sneller weten wie besmet is. Enkel zo kunnen we de verspreiding stoppen. Misschien ben je drager van het virus, omdat je in nauw contact kwam met iemand die het virus heeft. Dan willen we je snel kunnen verwittigen om jezelf en de anderen te beschermen.

2. Automatische waarschuwing bij risicocontact

Stelt de app vast dat je in nauw contact bent geweest met iemand die positief testte op corona? Dan krijg je twee waarschuwingen op je gsm:

  1. Er verschijnt een waarschuwingsmelding op je startscherm.
  2. De waarschuwing verschijnt ook in de app.

Zo ben je er zeker van dat, als je de melding op je telefoon hebt gemist of gewist, je ze nog steeds kunt zien in de app. Deze melding zal niet verdwijnen, tenzij je ze zelf verwijdert.

3. Veilige en strikt anonieme technologie

Bij elk nauw contact tussen meerdere coronalert-gebruikers wisselen de smartphones anoniem codes uit. De codes afkomstig van andere gsm’s blijven maximaal 14 dagen op je toestel bewaard. 

Coronalert vraagt je toestemming voor het gebruik van Bluetooth op je telefoon. Bluetooth moet ingeschakeld blijven om je nauwe contacten te kunnen detecteren. Bluetooth Low Energy (LE) kan de afstand en tijd tussen de gebruikers van de app inschatten. De technologie is ontworpen om je batterij minimaal te belasten.

Opgelet, op een Android-telefoon moet je ook je locatiediensten inschakelen. Ook al maakt Coronalert helemaal geen gebruik van je locatie. Google, de maker van Android, is van oordeel dat sommige Bluetooth-toepassingen kunnen toelaten om je locatie te bepalen. Zonder je toestemming kan Coronalert geen signalen zenden of ontvangen via Bluetooth.

Coronalert kan vrij nauwkeurig registreren of je 15 minuten of langer in de buurt was van een andere app-gebruiker, die positief testte op het virus.

4. Ik laat mezelf testen op het coronavirus (optioneel)

Voel je je ziek of kreeg je het advies om je op Covid-19 te laten testen? Kreeg je een waarschuwing op je app? Blijf dan in quarantaine en laat je dan testen!

  • Heb je symptomen zoals hoest, smaak- en geurverlies, verkoudheid of grieperigheid? Contacteer dan je arts om je te laten testen.
  • Heb je geen symptomen? Bel dan naar het contactcenter voor contactopvolging op 02 214 19 19.

Wanneer je je laat testen op Covid-19, kan je een referentiecode van je Coronalert-app meegeven, zodat je automatisch een melding krijgt met je testresultaat. Je hebt een code van 17 cijfers nodig, die je krijgt in de app via ‘Ontvang je testresultaat’. Belangrijk, je moet deze optie activeren voor de registratie en de afname van de test.

5. Melding met positief testresultaat ontvangen?

Bij het testresultaat krijg je éénmalig de vraag om je willekeurige codes te delen, voor de dagen wanneer je besmettelijk was. App-gebruikers met wie je in nauw contact kwam, krijgen dan een anonieme waarschuwing. Ze weten nooit dat het van jou komt.

Hoe installeer je de corona-app?

Het installeren van de Coronalert-app is erg gemakkelijk: hij is te downloaden vanuit de Play Store (Android) en App Store (Apple). Na het downloaden moet je de app een eerste keer openen om hem in te schakelen

Na het openen van de Coronalert-app klik je op ‘Aan de slag’ om uitleg te krijgen over de privacy van je persoonsgegevens. Van zodra je op ‘Volgende’ klikt, kom je terecht op de pagina van de app om je blootstellingschecks in te schakelen. Daarmee zal de app controleren of je in contact bent geweest met besmette patiënten, klik hier op ‘Activeer Blootstellingschecks’ en vervolgens op ‘Inschakelen’.

Let wel, niet alle telefoons werken met de Coronalert-app. Mocht de app nog niet zichtbaar zijn in de Play Store, dan bestaat de kans dat je toestel niet op de juiste versie draait. Updaten van je telefoon kan hierbij helpen.

Bron: www.coronalert.be
Hier leest u meer over de werking van de app, hoe de app omgaat met privacy en gegevens, en hoe u de app kunt downloaden en gebruiken.