Echt of vals? Hoe herken je fake news?

Informatie bereikt ons meer en meer via de digitale weg. Denk maar aan Facebook, WhatsApp, Instagram, YouTube … Ook door de coronacrisis is dit in een stroomversnelling geraakt. Door de hoeveelheid aan informatie is het soms moeilijk om te weten wat correct is en wat we met een korrel zout moeten nemen. Daarom organiseerde S-Plus 3 online workshops of webinars over fake news.

Wat is fake news?

Fake news is onjuiste of misleidende informatie die wordt verspreid met de bedoeling om de publieke opinie te beïnvloeden, vaak voor politieke doeleinden. Fake news is niet nieuw, maar door de opkomst van sociale media worden valse berichtgevingen makkelijker gedeeld en worden de feiten minder gecontroleerd. Hierdoor wordt het moeilijk om de feiten te onderscheiden van fake news.

Digitale workshop

S-Plus vzw, Mediawijs en Linc vzw sloegen de handen in elkaar en organiseerden 3 webinars met als doel fake news te herkennen. In de eerste 2 workshops werd er gefocust op de inhoud van digitaal nieuws, tijdens de laatste sessie werden de deelnemers klaargestoomd om zelf hun boodschap over te brengen. We zijn uiteraard benieuwd naar de ervaringen van de deelnemers. Wat hebben zij bijgeleerd?

Marleen: “Ik vond de workshops heel interessant. De lesgevers kwamen ontspannen over waardoor het vlot verliep. Ik heb weinig storingen gehad met de internetverbinding. De laatste workshop heb ik jammer genoeg gemist omdat ik mij had vergist van uur. Ik heb de link gekregen, zodat ik deze op een later tijdstip kan bekijken. Ik heb mij ingeschreven omdat fake news een actueel onderwerp is. Op het nieuws hoor je immers steeds vaker dat er valse mails rondgaan. Dankzij de workshops heb ik nu tips gekregen die ik kan toepassen in het dagelijkse leven.”

Lutgarde: “Ik heb enkel de eerste les gevolgd. Tijdens de 2de had ik al een andere afspraak en de 3de heb ik vervolgens niet meer gevolgd. Ik vond het een goede cursus maar voor mij persoonlijk was het minder nuttig omdat ik al een gelijkaardige workshop heb gevolgd. De reden waarom ik mij heb ingeschreven is omdat het altijd leuk is om bij te leren. Uit elke cursus haal je toch wel zaken die je kan blijven toepassen.”

Yves: “De workshops waren voor mij zeer nuttig. Ik vind het belangrijk dat ik het nieuws nu beter naar waarheid kan inschatten. Ik verkies wel een fysieke bijeenkomst boven een webinar, maar dit is natuurlijk nog moeilijk vanwege corona. Ik had mij puur uit nieuwsgierigheid ingeschreven. De vorige Amerikaanse president Donald Trump kwam veel in het nieuws omdat hij regelmatig onderwerpen afdeed als fake news, waardoor ik meer te weten wou komen over het onderwerp. De workshops hebben mij geholpen om teksten kritischer te bekijken.”

S-Plus zet de komende 5 jaar onder meer in op de digitale ongeletterdheid bij ouderen. Dit project is hier een onderdeel van. Hou zeker S-Plus Mag en www.s-plusvzw.be in de gaten voor andere initiatieven met betrekking tot digitalisering.

 

Dit is een artikel uit S-Plus Mag oktober 2021. Lees hier nog meer artikels.

Extra bijlage