Zelfzorg is ook belangrijk
Je kent de richtlijnen in het vliegtuig wel: zet eerst je eigen zuurstofmasker op, zodat je nadien goed voor je kinderen kan zorgen. Dat principe geldt ook voor jou, wanneer je altijd klaarstaat voor iemand die een moeilijke periode doormaakt. Met deze 7 tips leer je hoe je ook zo goed voor jezelf kan zorgen.
Wanneer het niet goed gaat met een familielid, vriend of collega wil je natuurlijk zo goed mogelijk klaarstaan. En dat is zeker fantastisch, maar goed voor jezelf zorgen is op zo’n moment meer dan ooit belangrijk. Want als jij je goed voelt, kan je meer betekenen voor de mensen om je heen!
Tip 1: herken je eigen gevoelens
Het kan zijn dat wat je vriend of familielid doormaakt je ook boos of droevig maakt. Jij hebt ook gevoelens en die mogen er zeker zijn. Als je dat gevoel bij jezelf opmerkt en je er bewust van bent, hoeft het je rol als luisterend oor niet in de weg te staan.
Tip 2: het is niet persoonlijk
We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Een persoon die het moeilijk heeft, kan onvriendelijk of onredelijk uit de hoek komen. Die gevoelens worden versterkt doordat de persoon mentaal uit balans is. Het is dus zeker niet persoonlijk.
Tip 3: neem af en toe pauze
Voel je dat je even afstand moet nemen? Doe het dan! Het zal je niet altijd lukken om rustig te blijven of je eigen gevoelens opzij te zetten. Dat is volledig normaal. Probeer op dat moment even een pauze te nemen, om er nadien weer positief te kunnen staan.
Tip 4: zoek zelf een luisterend oor
Het is niet omdat je iemand helpt, dat je zelf moet blijven zitten met je gevoelens. Zoek een vriend, familielid of collega die je vertrouwt en praat erover. Ventileren mag en kan heerlijk opluchten.
Tip 5: wees mild met jezelf
Jouw luisterend oor en hulp betekenen veel, maar het gedrag van iemand in nood is niet jouw verantwoordelijkheid. Je hoeft dat gedrag niet te veranderen. Stel dus niet alleen grenzen aan wat anderen van je mogen verwachten, maar ook wat je van jezelf verwacht.
Tip 6: jouw energie is ook belangrijk
Er voor iemand zijn die het moeilijk heeft kan erg vermoeiend zijn, en jouw energie is net heel waardevol! Gun jezelf dan ook elke dag iets waar je blij van wordt. Eet gezond, rust voldoende, maak tijd voor jezelf en wees actief.
Tip 7: stel zelfzorg niet uit
Zelfzorg stellen we vaak uit. We willen eerst heel ons takenlijstje vervullen voor we ook maar denken aan ontspanning. Draai het eens om! Zorg eerst goed voor jezelf, en sta er dan weer voor vol energie voor anderen.
Getuigenis
Mantelzorg is voor heel wat mensen dagelijkse kost. Ook voor Myriam. Zij verloor haar man na een tijd van mantelzorg, maar kijkt nu dankbaar terug op deze periode. Ze neemt ons mee in haar eigen verhaal en het vinden van de juiste balans tussen mantelzorg en zelfzorg.
Heb je zelf hulp nodig, maar vind je het moeilijk om hulp te vragen? Kom naar onze infosessies ‘Hulp durven vragen’. Ouderenpsychologe Charlotte Brys neemt je mee in dit thema met tips en advies. Ontdek de data in jouw provincie.
Of wil je mee je schouders zetten onder het project Zorgmoatjes en je inzetten voor personen met dementie of hun mantelzorger? Wij bekijken samen met jou wat jouw interesses en sterktes zijn. Lees er hier meer over, of contacteer ons op info@s-plusvzw.be of 02 515 02 06
Dit artikel werd ontwikkel door Solidaris, als onderdeel van de ‘ik blijf mezelf’ campagne.