Waardeer het ouder worden

door S-Plus

We willen allemaal oud worden, maar we willen vooral niet oud zijn.

“We leven in een cultuur waarin jong zijn gekoppeld wordt aan schoonheid”, meent gerontoloog Els Messelis, “Laten we maar eens wat meer oude lichamen tonen in de media. We weten allemaal dat we uiteindelijk grijze haren krijgen en dat onze huid minder elastisch wordt, maar we vinden het moeilijk om dat te aanvaarden.”

Geriater? Gerontoloog?

De geriater buigt zich over de fysieke aandoeningen die gepaard gaan met ouder worden. De gerontoloog bestudeert vooral de psychosociale noden en behoeften van (kwetsbare) ouderen.

Els: "Ik leg mij toe op het welbevinden, de motivatie, het cognitief en sociaal functioneren van ouderen. Hoe zorgen we ervoor dat ouderen, zorgbehoevend of niet, nog goesting hebben en gemotiveerd blijven om dingen te doen met hun leven? Een goed sociaal netwerk en langdurige vriendschappen zijn daarbij heel belangrijk. Ik krijg het op mijn heupen van mensen die met pensioen gaan met de gedachte: nu enkel nog genieten, genieten, genieten, vrijheid, vrijheid, vrijheid. Geloof me: dat hou je geen 20 jaar vol. Na verloop van tijd wil je toch opnieuw zin en betekenis geven aan je leven.”

'Relaties en seks horen nu eenmaal bij het leven' 

Seks en ouderen: een taboe?

Els Messelis haalde meermaals het nieuws met haar onderzoek naar seksualiteit en intimiteit bij ouderen.
Els: “Een delicaat onderwerp, waar nog altijd een taboe op rust. Oudere generaties hebben nog altijd moeite om erover te praten. Ze zijn opgegroeid met het beeld van de aseksuele senior. Seks diende enkel voor de voortplanting. Eens de menopauze voorbij, was ook het seksleven voorbij. Terwijl: we zijn allemaal seksuele wezens. Relaties en seks horen nu eenmaal bij het leven, zelfs tot op hoge leeftijd. Gek genoeg slaat de slinger vandaag door naar de andere kant: elke oudere hoort een fantastisch seksleven te hebben. Ja, dat is nu ook niet echt realistisch."

Meer weten?
Download onze brochure 'Een b(r)oek vol goesting. Seksualiteit … ver weg van mijn bed?' gratis.  Of bel naar 02 515 02 06 en bestel een papieren exemplaar voor 3 euro.

Extra bijlage