Voorafgaande zorgplanning?

door Nathalie Daems

Sta jij er wel eens bij stil? Je plant je leven van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Je weet waar en wanneer je ontbijt met welke soort koffie, kaas of brood. Je denkt na of je al dan niet gaat samenwonen of trouwen, of je wel of geen kinderen wil, waar en wanneer je gaat winkelen, wanneer je met de kleinkinderen op stap gaat of aan welke S-Plusactiviteit je wil deelnemen. Kortom, je probeert je leven in eigen handen te nemen en je vindt dat belangrijk. Ook de zorg die je wel of niet wil in je laatste levensfase, kan je plannen.

Bij 1 op 2 mensen wordt de zorg in de stervensfase beïnvloed door medische handelingen of beslissingen. Daarom is het belangrijk om vooraf stil te staan bij wat je zelf wil als toekomstige patiënt. Informeer je goed, wanneer je nog in goede gezondheid verkeert. Praat ook vooraf met je dierbaren over je wensen, inzichten en plannen hieromtrent. Dat vermijdt onduidelijkheden en verwarring wanneer je laatste fase er aan komt.

Hoe begin ik aan voorafgaande zorgplanning?

Als je nadenkt over je levenseinde en op welke manier je dat wil doorbrengen, komen er vaak veel vragen op je af. Wat zijn mijn rechten als patiënt? Kan ik zinloze medische handelingen weigeren? Wat is palliatieve zorg? Hoe zit de levensbeëindiging op verzoek in elkaar? Wat als ik wilsonbekwaam ben? Welke voorafgaande wilsverklaringen zijn nuttig?

De organisatie LEIF (LevensEinde InformatieForum) kan je hierbij helpen. Deze organisatie informeert en sensibiliseert de burgers op open en correcte wijze omtrent waardige levenseindezorg. Voorafgaande zorgplanning valt hier ook onder. Er bestaan in België namelijk 5 wilsverklaringen die men op voorhand kan opstellen. Op deze manier kunnen artsen en zorgverleners later met de wil van de patiënt rekening houden, wanneer die zich niet langer zelf kan uitdrukken. Er worden op het internet, via zorginstellingen … talloze varianten van wilsverklaringen aangeboden maar die blijken vaak niet rechtsgeldig te zijn. LEIF heeft daarom, in samenwerking met FOD Volksgezondheid en de Koning Boudewijnstichting, een brochure samengesteld met de correcte wilsverklaringen.

Door deze wilsverklaringen op te stellen, start de voorafgaande zorgplanning. Je stelt ze best op samen met een arts of zorgverlener.

Wilsverklaringen

Wilsverklaringen zijn documenten waarin je duidelijke richtlijnen geeft voor het moment dat je jezelf niet langer kan uitdrukken. Ze zijn dus bedoeld voor later, wanneer je niet langer wilsbekwaam bent. Hierin heb je opgeschreven welke behandelingen, onderzoeken of zorg je dan niet meer wil. Artsen en andere zorgverleners moeten hiermee rekening houden. Belangrijk is dat iemand anders ze niet voor jou kan invullen wanneer je zelf wilsonbekwaam geworden bent.

Er bestaan 5 wilsverklaringen die je voorafgaand aan je wilsonbekwaamheid kan opstellen. Op die manier kan je vooraf bepalen welke behandelingen en onderzoeken je niet meer wil ondergaan op het moment dat je er niet meer zelf kan over beslissen. Denk bijvoorbeeld aan een hersentumor, hersenbloeding, dementie, een coma … Je bent niet verplicht om ze alle 5 in te vullen en je kan daarnaast nog bijkomende zaken zelf op papier zetten.

  1. Voorafgaande negatieve wilsverklaring
  2. Voorafgaande wilsverklaring euthanasie
  3. Wilsverklaring donatie lichaamsmateriaal
  4. Wilsverklaring inzake wijze van ter aardebestelling
  5. Lichaam schenken aan de wetenschap.

Je kan een handige leidraad raadplegen: het LEIFplan

Bij de apotheek om de hoek, kan je het LEIFplan gratis ophalen. Hierin vind je al de wettelijke documenten voor voorafgaande zorgplanning en de nodige uitleg bij de 5 wilsverklaringen en het waardig levenseinde. Je kan dit plan ook vinden op de website van Leif of je kan informeren waar er een LEIFpunt in je buurt is via onderstaande provinciale contacten. Zij helpen je graag verder!

Dit is een artikel uit S-Plus Mag april 2021. Lees hier nog meer artikels.