Trots op mijn lijf!

door Nathalie Daems

Lichamelijk ouder worden, daar zit niemand op te wachten. Je lijf wil soms niet meer zo goed mee: hier en daar wat gewrichtspijn, haren die grijzer worden, meer bezoekjes aan de huisarts … Alles begint ook wat meer te ‘hangen’ en die rimpels komen er, hoe dan ook. Toch kan een goede ingesteldheid veel verschil maken en mag je terecht trots zijn op je lijf. We vroegen het aan enkele ervaringsdeskundigen.

Emiel (74)
… heeft tatoeages
Je leeft maar één keer

 • Ex-mijnwerker
 • Houdt van muziek, reizen, discussies over het leven

 “Ik ben altijd al een bon vivant of levensgenieter geweest. Dat zit een beetje in de familie. De tatoeages die ik heb, zijn hier een goed voorbeeld van. Ik heb een positieve drive in mijn leven en hou van humor en schoonheid, zowel in het hart als in levensvisie. De tattoos vertalen ook die levensvisie. Zo staan er bloemen, katten, tijgers en hippe ideeën getekend op mijn armen. Ik hou van deze stijl, maar dat is ieder zijn keuze natuurlijk. Dit ben ik.”

“Minder mooi aan mijn lichaam is die bierbuik en de ‘manboobs’ maar ik zou het veel erger vinden mocht ik vol rimpels staan (lacht). Dat is nu eenmaal de ouderdom, zolang je maar gezond bent, dat wens ik ook iedereen toe. Positief blijven denken, is daarom heel belangrijk. We moeten ons lichaam accepteren zoals het is en we mogen onze zin voor humor nooit verliezen. Mijn motto is ‘WOLO’, We Only Live Once, of in het Nederlands, je leeft maar 1 keer.”

Emiel

RIA (76)
…wordt ouder
Elke leeftijd heeft zijn charmes

 • gewezen personeelsdirectrice bij de Vlaamse Overheid
 • houdt van kunst in de brede zin van het woord en van psychologie
 • stelt de S-Plus knipselkrant samen en leest deze voor in verschillende woonzorgcentra

“Uiteraard verandert je lichaam met het ouder worden. Persoonlijk vind ik dat niet erg en ik heb er ook geen moeite mee, want ik voel en vind mij ook niet oud. Het gebeurt regelmatig dat ik me bedenk dat ik toch al een leeftijd heb. Elke leeftijd heeft zijn charmes. Het belangrijkste is dat je je goed voelt in je vel. En … rimpels, die neem je er bij! Ze herinneren mij aan mijn verleden en aan mijn levenslessen en de keuzes die ik zelf daarin heb gemaakt.”

“Ouder worden is helemaal niet erg. Voor iedere vrouw komt er immers een punt waarop je niets anders kan doen dan de veranderingen accepteren en gelukkig met jezelf zijn of worden. Naarmate je ouder wordt, ga je meer investeren in je innerlijk en maak je de balans op van je persoonlijkheid. Kijk naar binnen en heb oog voor al je kwaliteiten. Kijk naar hoe waardevol je voor anderen bent en hoeveel je betekent voor de mensen die van je houden. Het dringt dan door hoe een fantastisch mens je bent. Recht je schouders, hou je hoofd omhoog en glimlach! Als je zelf gelukkig bent, straal je dat uit. Dat is pas schoonheid.”

Ria

Roger (78) & Alice (72)
… hebben een ziekte en zware littekens
Breek je hoofd niet over veranderingen

 • gewezen schilder/behanger (hij) & fabrieksarbeidster (zij)
 • houden van vissen, dansen (hij), tekenen en schilderen (zij)
 • actief lid S-Plus groep Crea Leuven (zij)

“Mijn vrouw en ik zijn altijd content geweest over ons lichaam. Mijn vrouw zegt bijvoorbeeld dat ik de mooiste glimlach heb van allemaal (lacht). Met het ouder worden kwamen er wel wat kilootjes bij, maar mijn ziektes hebben mijn lichaam het meest getroffen. Ik heb namelijk chronische bronchitis, had blaaskanker en heb enkele jaren geleden een deel van mijn long moeten laten wegnemen. Ik ben daarom vaak kortademig en snel moe. Toch neem ik de dag zoals hij komt en kijk ik met een positieve blik vooruit. Bewegen is daar een belangrijk onderdeel van, het houdt je lichaam gezond. Ik wandel bijna dagelijks, als het weer het toelaat, samen met mijn vrouw Alice.”

“Bij mij merk je de ‘zwaarte van de jaren’ ook wel”, zegt Alice. “Ik heb de laatste jaren al veel operaties moeten ondergaan. Zowel op mijn knieën als mijn buik zitten veel littekens. Ik heb mij daarbij neergelegd. Ik maak daar geen problemen van. Ik heb wel veel lange broeken aan, maar in de zomer doe ik ook rokjes aan. Waarom niet? Ik ben ook supertrots op mijn mooie haar. Iedereen is er jaloers op. Ik heb veel haar en kappers kunnen er alles mee doen. Ook mijn kleur is erg mooi. Vroeger was ik blond en verfde ik het blond. Nu is het naturel grijs.”

“Ik ben van mening dat je je hoofd niet moet breken over veranderingen, en je lichaam moet aanvaarden zoals het is. Als je er problemen over maakt, maak je het jezelf erg moeilijk. Er zijn altijd mensen die iets veel ergers voorhebben en dan relativeer je je eigen situatie.”

 Roger en Alice

Yve (73)
…had borstkanker
Leef nu, oud worden kan je later nog…

 • gewezen centrumverantwoordelijke vakantiecentra Socialistische Mutualiteiten
 • houdt van koken, lezen
 • actief lid van S-Plus Mechelen

“Met het ouder worden ben ik mijn lichaam liever gaan zien. Met de jaren kijk ik nog alle dagen in de spiegel. Ik ben trots op mijn goed figuur, alle kleding past me nog mooi aan. Nochtans heb ik in 2014 een borstkankerbehandeling gehad. Ik was erg geschrokken door het nieuws, maar we hebben dat samen, mijn man en ik, aangepakt. Ik was erg ziek, maar eigenlijk heb ik daar met iedereen goed over kunnen praten.

De chemo doodt heel je lichaam en dat komt nooit helemaal goed. Mijn lichaam is hierdoor ouder geworden en ik heb rimpels en littekens. Ik heb vooral ’s morgens bij het opstaan wat meer tijd nodig om op dreef te komen. Met mijn voeten lig ik regelmatig in de clinch. Ze zijn op zich wel mooi, maar voelen ongemakkelijk aan ten gevolge van de vele bijwerkingen van mijn chemotherapie.

Ik ben mijn lijf altijd graag blijven zien, ook al is het veranderd. Dankzij het relativeren en de liefde van Bob, mijn man. Er zijn gelukkig veel dagen dat ik voldoende energie heb, maar soms bots je toch wel op je eigen grenzen en moet je vertragen.  Je moet vooral kijken naar wat je nog wel aankan en er blij mee zijn.”

 

Yve

Dit is een artikel uit S-Plus Mag januari 2021. Lees hier nog meer artikels.