Tips tegen eenzaamheid
Uit het Nationaal Geluksonderzoek van UGent in 2021 blijkt dat 46 % van de mensen zich in ons land geregeld eenzaam voelt. Dat is maar liefst de helft van alle mensen. Iedereen beleeft eenzaamheid op zijn manier, maar het komt er altijd op neer dat de persoon een gevoel van verbinding met anderen mist. Voel jij je soms ook alleen? Met deze 6 tips maak je er komaf mee.
Zijn senioren eenzamer?
Uit datzelfde onderzoek blijkt dat senioren zich net het gelukkigste voelen. Toch is het makkelijker te aanvaarden dat ouderen zich eenzamer voelen, omdat het een zekere mate hoort bij het ouder worden. Onze sociale contacten nemen geleidelijk aan af: je stopt met werken of je verhuist en verliest het contact met collega’s en buren. Of je krijgt een fysiek kwaaltje en kan minder aan groepsactiviteiten deelnemen.
Alleen, maar niet eenzaam
Je kan mensen om je heen hebben, maar je toch eenzaam voelen.
Veel 50-plussers geven aan eigenlijk wel tevreden te zijn met minder contacten. ‘Nu ik met pensioen ben, zit ik niet meer heel de tijd tussen mensen die van alles van me willen of aan me kwijt willen ... Heerlijk!’, zegt de 68-jarige Christine. Wie een evenwicht ervaart tussen tijd alleen en momenten van verbinding ziet ‘alleen zijn’ niet als een probleem. Je kan dan zelfs erg genieten van deze levensfase met meer rust, tijd en vrijheid.
Niet alleen, toch eenzaam
Het tegenovergestelde bestaat ook. Je kan mensen om je heen hebben, maar je toch eenzaam voelen. Dat kan ook binnen een relatie: als de leefwerelden tussen jou en je partner ver uit elkaar liggen of als je niet met elkaar kan praten over wat je bezighoudt. Of je ziet je kinderen en kleinkinderen wel, maar ze zijn non-stop met hun smartphone bezig. Je ervaart dus helemaal niet dat prettige gevoel van verbinding dat je energie en plezier geeft.
Maar nieuwe contacten leggen, hoe doe je dat?
Een volle sociale agenda is zeker niet nodig, maar momenten van sociaal contact en verbondenheid zijn wel belangrijk om je goed te voelen. Wanneer sociale contacten en vriendschappen in een nieuwe levensfase wegvallen, kan je dat meestal niet in 1-2-3compenseren met nieuwe vriendschappen. Kies de tip die bij jou past:
Tip 1: contacten leggen
Je legt makkelijker contact met iemand als je participeert aan sociale activiteiten of lid wordt van een vereniging. Vind je het toch moeilijk om een babbel met een vreemde aan te knopen? Besef dat velen onder ons graag een praatje willen maken, net als jij! En ook zij voelen schroom, net als jij. Probeer uit je comfortzone te gaan en toch de eerste stap te zetten, de rest komt vanzelf.
Tip 2: contacten verdiepen
Blijf ook niet wachten op dat telefoontje of een uitnodiging. Grabbel je moed bij elkaar en pak zelf de telefoon.
Eenzaamheid heeft vaak ook te maken met de kwaliteit van je relaties en niet de kwantiteit. Je kan je energie dan ook inzetten om de band met mensen die je sowieso ziet nog meer te verdiepen. Die buurvrouw die soms vriendelijke gedag zegt, de achterneef die op zondag de grasmachine komt lenen … Bedenk dat elke oppervlakkige kennis jouw wandel- of koffiemaatje kan worden.
Kleine tip. Je kan bewust het contact verdiepen door te luisteren naar de andere, zo creëer je verbinding. De persoon krijgt een prettig gevoel en dat is al een mooie start voor een volgend contact!
Tip 3: ga na wie je al kent
Met wie verwaterde het contact een beetje, maar zou je blij zijn om toch te horen of te zien? Het is soms fijner om contact op te zoeken met een oude bekende, dan nieuwe vrienden te maken. Blijf ook niet wachten op dat telefoontje of een uitnodiging. Grabbel je moed bij elkaar en pak zelf de telefoon. Die oude bekende kan misschien wel even blij zijn met jouw uitnodiging om eens af te spreken!
Tip 4: engageer je voor anderen
Maandelijks voor anderen zorgen, bijvoorbeeld door te babysitten of vrijwilligerswerk te doen, verhoogt je kans op geluk met 44 %, leert het Nationaal Geluksonderzoek ons. Je voelt je niet alleen minder eenzaam, maar ook nuttig. Denk je dat er iemand in je omgeving is die zich eenzaam voelt? Bel eens en vraag hoe het écht met die persoon gaat.
Is babysitten toch niets voor jou? Kies iets wat echt bij je past en waar jouw talenten gewaardeerd worden. Ook bij S-Plus kan je vrijwilligerswerk doen, bekijk ons aanbod hier.
Tip 5: sociale Media en onze Swipecafés
Niets kan écht menselijk en fysiek contact vervangen, ook sociale media niet. Maar als je niet zo mobiel bent, kan het contact met vrienden en familie via Facebook, WhatsApp of Messenger wel een welkome afwisseling zijn. Of voor contact met familie en vrienden die net iets verder wonen.
Nog niet helemaal mee met de digitale toepassingen? Onze Swipecafés en onze digi-vrijwilligers zijn er om je te helpen. In kleine groep leer je er allerlei toepassingen kennen, zoals Facebook en WhatsApp, maar ook ons ziekenfondsapp of online bankieren. Bekijk hier of er binnenkort een Swipecafé in jouw buurt is.
Tip 6: daten na je 50ste, waarom niet?
Zoek je toch liever een partner om leuke momenten mee te beleven? Maar een nieuwe relatie na je 50ste, is dat realistisch? Zeker, zegt expert Sybille Vanweehaeghe. Neem wel de tijd om te daten. "Wees niet te treurig of teleurgesteld als een date op niks uitdraait. Stel je positief op. Het is niet omdat de klik voor een mogelijke relatie ontbreekt, dat je geen fijne avond hebt of een interessante babbel kan hebben met iemand. Je leert er veel uit, ook voor jezelf."
Eenzaamheid aanpakken gaat dus niet vanzelf. Het vraagt een kleine inspanning, maar weet dat het de moeite loont! Nood aan een babbel, nieuwe mensen te ontmoeten of een leuke activiteit? Bij S-Plus kan je steeds terecht. Contacteer ons gerust en wij helpen je verder
Dit artikel werd ontwikkel door Solidaris, als onderdeel van de ‘ik blijf mezelf’ campagne.