Sandwichgeneratie zit er tot over zijn oren in

door S-Plus

De sandwichgeneratie is die generatie die ingeklemd zit tussen het zorgen voor opgroeiende (klein)kinderen en ouders die extra hulp nodig hebben. En die zorgtaken combineren ze vaak nog met een betaalde baan. Martine weet er alles van. Zij combineert de zorg voor haar kleinkinderen, schoonmoeder en eigen ouders. Maar hoe kan je goed voor jezelf zorgen, als je ook voor anderen zorgt?

Een strakke planning

Je wordt mantelzorger als je op regelmatige basis zorgtaken voor iemand opneemt, omdat je een sociale of emotionele band hebt met die persoon

“Mijn dochter heeft 3 kinderen. Als airhostess is ze vaak langere perioden weg van huis en haar man draait ook lange dagen als zelfstandige. Hun kinderen blijven dus regelmatig bij mij logeren. Met al hun hobby’s vraagt het enige planning om iedereen altijd op tijd ter plaatse te krijgen.”

Ook de schoonmoeder en ouders van Martine vragen veel van haar tijd. “Mijn schoonmoeder woont nog altijd alleen. Ik ga wekelijks bij haar schoonmaken, doe de grote inkopen en ga met haar naar de kapper. Bij mijn eigen ouders zijn de taken verdeeld onder de kinderen. Ik sta er in voor de inkopen en rol elke week de krulspelden van mijn moeder in.”

Een druk leven en als herniapatiënt is het voor Martine niet altijd even makkelijk. Haar rug speelt haar soms parten. “Dan weet ik dat ik het rustiger aan moet doen. Gelukkig vindt niemand mijn hulp vanzelfsprekend. Ik krijg er veel liefde voor terug, dus dan is die rugpijn weer even vergeten”, lacht ze.

Sommige weekdagen zijn een race tegen de tijd. Gelukkig heeft Martine een ijzeren geheugen dat takenlijstjes overbodig maakt. “Soms roep ik wel eens: ‘Help, ik heb geen tijd voor mezelf!’ Maar als het te stil wordt in huis, ben ik weer vertrokken. De aard van het beestje, zeker?”

Ben jij mantelzorger?

Martine neemt de zorg op voor haar kleinkinderen, ouders en schoonouders en is dus mantelzorger. Geschat wordt dat 1 Vlaming op 5 mantelzorger is. Dat komt neer op zo’n 600 000 Vlamingen. Toch zijn er veel mensen die niet weten of beseffen dat ze mantelzorger zijn. Je wordt mantelzorger als je op regelmatige basis zorgtaken voor iemand opneemt, omdat je een sociale of emotionele band hebt met die persoon. Dat kan een familielid zijn, zoals bij Martine. Ook de zorg voor een kind, buur of vriend hoort bij mantelzorg.

Denk je dat je mantelzorger bent en wil je er meer over weten? Bij onze mantelzorgvereniging Coponcho kan je heel wat informatie en steun vinden. Je kan bij hen terecht voor (online) praatgroepen, infosessies en nog veel meer. Klik hier om er meer over te lezen.

Zorg ook voor jezelf

Mantelzorger zijn zorgt voor hele mooie en warme momenten, maar het kan ook behoorlijk intens en veeleisend zijn

Als mantelzorger kan jij écht het verschil maken in iemands leven. Het geeft ook voor jou heel wat voldoening. Het zorgt voor hele mooie en warme momenten, maar het kan ook behoorlijk intens en veeleisend zijn. Een beetje zelfzorg is dan zeker op zijn plaats. Tijd voor jezelf vrijmaken klinkt misschien als een overbodige luxe. Maar goed voor jezelf zorgen, betekent dat je ook beter voor anderen kan zorgen. Er moet een balans zijn tussen je draagkracht en draaglast. Lees hier meer over zelfzorg.

Carry, mantelzorger voor haar man Frederik, weet maar al te goed dat de boog niet altijd gespannen kan staan. Boodschappen doen zijn voor haar een heerlijk moment van ontspanning. De fysieke activiteit van het wandelen en de babbel met de mensen die ze tegenkomt,  doen haar goed. Na die wekelijkse uitjes voelt ze zich weer energiek.

Bij jou kan dat dan weer anders zijn. Ga na waar jij echt van kan opladen. Voor de een is dat een boek lezen of extra vroeg naar bed gaan, de ander krijgt net energie van wandelen of door te sporten. Plan in ieder geval elke week een momentje voor jezelf in en doe iets waar jij van oplaadt. Jouw energie is namelijk je waardevolste hulpbron.

Getuigenis

Ouder worden, het brengt net als elke nieuwe levensfase uitdagingen met zich mee. Voor Chris was dit het zorgen voor haar partner die leidt aan Parkinson, de kleinkinderen geregeld opvangen en gelijktijdig blijven werken. Niet altijd even gemakkelijk, én toch blijft ze positief. Hoe Chris omgaat met de balans tussen zelfzorg en zorgen voor haar omgeving, dat vertelt ze je graag zelf:

Dit artikel werd ontwikkel door Solidaris, als onderdeel van de ‘ik blijf mezelf’ campagne.