Neem eens een bosbad

door S-Plus

Bosbaden of ‘shinrin-yoku’ is een gezondheidstrend die komt overwaaien uit Japan. Het betekent letterlijk ‘je onderdompelen in de atmosfeer van het bos’. Bosbaden werd al in 1982 erkend door de Japanse overheid en is er onderdeel van de preventieve gezondheidszorg.

Wat is een bosbad?

Tijdens een bosbad ga je bewust traag wandelen door het bos. Je neemt het bos waar via al je zintuigen. Je ruikt bloemen, proeft de frisse lucht, ziet de kleuren veranderen, hoort vogels zingen en voelt een briesje op je huid. We kunnen bosbaden klasseren in het rijtje van mindfulness en meditatie. Je verbinden met de natuur staat centraal en zorgt voor ruimte in je hoofd. Daar zit al meteen het verschil met een andere boswandeling: flink doorstappen is niet aan de orde.

Effecten

De Japanse Dr. Qing-Li, internationaal gezien als dé expert inzake bosbaden, doet in de jaren ’80 van de vorige eeuw onderzoek naar de positieve effecten van de natuur op onze gezondheid. De negatieve effecten zijn tot dan toe al ruimschoots onderzocht, denk maar aan het gebruik van pesticiden. Maar er was minder onderzoek gedaan naar de positieve effecten of het verband tussen natuur en gezondheid.

Dr. Qing-Li kwam tot verrassende conclusies, al moet één en ander nog verder worden onderzocht. De meest opmerkelijke conclusie zou zijn dat bosbaden het immuunsysteem versterkt. Bomen scheiden fytonciden af, miniscule deeltjes natuurlijke olieën om zichzelf te beschermen tegen virussen en insecten. Als je door het bos wandelt, adem je deze in en activeer je zo je immuunsysteem en verklein je de kans op kanker doordat de productie van antikankereiwitten toeneemt. Om optimaal te profiteren van dit voordeel, zou je één keer per maand een boswandeling moeten maken. Op die manier zou bosbaden als preventieve geneeskunde werken.

Andere voordelen van bosbaden zijn er ook. Wandelen is ontspannend, dus je bloeddruk verlaagt en je hartslag daalt. Stress vermindert, je bloedsuikerspiegel daalt en het komt de gezondheid van je hart en bloedvaten ten goede. Omdat je wandelt met aandacht voor je omgeving, verbetert je concentratievermogen. Je wordt er creatiever van, antwoorden op problemen die onoplosbaar lijken, liggen plots op je te wachten tussen de bomen. Verder is het ook nog goed voor je gewicht en zorgt de buitenlucht voor een betere nachtrust.

Dit alles dus op voorwaarde dat je je bosbad op de juiste manier neemt. Want hoe doe je dat nu eigenlijk, een bosbad nemen?

Hoe neem je een bosbad?

Bosbaden is een heel toegankelijke manier om te ontspannen. Je kiest best een bos dat makkelijk bereikbaar en toegankelijk is. Afwisseling tussen loofbomen en naaldbomen is het best. Wandel rustig en niet intensief. Het wordt aangeraden dat je in 4 uur niet meer dan 5 kilometer wandelt. Sta even stil als je daar zin in hebt. Laat je niet afleiden door smartphones of fototoestellen. Neem ook geen kaart mee, je hoeft geen route te volgen. Als iets je aandacht trekt, ga er dan naartoe. Er is geen doel om te bereiken, het gaat om de beleving onderweg. Als je zin hebt om te rusten, kan dat. Lees even of bewonder de natuur. Het ideale bosbad duurt 2 tot 4 uur en beslaat slechts een paar kilometer. Maar ook als je minder tijd hebt, kan je genieten van de positieve effecten van de natuur. Gebruik onderweg al je zintuigen. Sluit ook af en toe je ogen om je andere zintuigen aan te scherpen.

Wat als je geen bos in de buurt hebt? Een park is zeker ook een mogelijkheid. Zelfs wanneer je in de buurt van bomen woont, geniet je al van een aantal voordelen. Maar ook op blote voeten door je tuin wandelen of meer kamerplanten in huis nemen zijn kleine stappen in de goede richting. En voor de meer actieven onder ons: uiteraard heeft ook een stevige wandeling of fietstocht in de natuur heel wat voordelen voor je gezondheid!

Allen naar het bos?

We kunnen ons de vraag stellen of bosbaden de zoveelste oosterse trend is of werkelijk de beloften inlost die hierboven worden gemaakt. Is een zondagse fietstocht met een lekkere pannenkoek of Vlaams streekbiertje achteraf niet even goed voor lichaam en geest?

Dat antwoord moet ik jullie nog even schuldig blijven. Blijft wel dat andere oosterse trends intussen helemaal doorgedrongen zijn in de westerse wereld én de nodige vruchten afwerpen. Yoga is bijvoorbeeld niet meer weg te denken uit onze maatschappij, maar ook cursussen in mindfulness schieten als paddenstoelen uit de grond.

Er schuilt hoe dan ook niet veel kwaad in het nemen van een bosbad. Dat een groene omgeving goed voor ons is, wordt immers niet meer in vraag gesteld. Baat het niet dan schaadt het niet dus. Er is trouwens nog een voordeel aan bosbaden: als we het met z’n allen gaan doen, is dat een extra argument voor het behoud van onze bossen. En dàt is alvast een goeie reden om de bossen in te trekken.