Levenswijsheden

door S-Plus

In april-mei 2021 vulden jullie de vragenlijst in die polst naar jullie geestelijke gezondheid. Dit thema is, zeker tijdens de coronaperiode, actueler dan ooit en helaas soms onvoldoende belicht.

We kregen massaal veel reacties. Maar liefst 1255 mensen tussen 41 en 93 jaar vulden de vragenlijst in. Alleen de grote respons toont al hoe erg deze thema’s leven bij onze leden.

De resultaten van deze bevraging hebben we gebundeld in een uitgebreid rapport rond ‘levenswijsheden’. We waren immers niet alleen op zoek naar jullie noden, maar vroegen ook naar jullie kennis en ervaring. Welke levenswijsheden mogen volgens jullie niet verloren gaan? Welke tips om gezond ouder te worden wil jij delen met de leden? Met welke thema’s die verbonden zijn aan geestelijk welzijn heb jij al ervaring?

Alle resultaten kan je lezen in dit uitgebreide rapport.

Een aantal thema’s trokken onze speciale aandacht. Dit zijn enerzijds thema’s waarover de bevraagden zelf aangaven meer te willen weten. Anderzijds zijn er een aantal thema’s die misschien niet bij naam werden genoemd, maar waar we uit de antwoorden konden afleiden dat ze belangrijk zijn voor een groot deel van jullie. Deze 6 thema’s zijn: digitalisering, hulp durven vragen, bewegen, piekeren, cognitief functioneren en rouw en verlies. In 2022 gaan we aan de slag met ‘digitalisering’ en ‘hulp durven vragen’.

Deze 2 thema’s pakken we aan in een reeks infosessies, met ruimte voor getuigenissen van ambassadeurs en inbreng van de aanwezigen. Bij een koffie worden ervaringen uitgewisseld, met als bedoeling elkaar te inspireren. Charlotte Brys, ouderenpsychologe, zorgt voor achtergrondinformatie en kadering. 


Data en locaties najaar, thema 'hulp durven vragen':