Lach je fit en gezond

door S-Plus

Lachen is gezond. Als je veel lacht, maken je hersenen het gelukshormoon endorfine vrij, terwijl het stresshormoon cortisol daalt. Je ademhaling wordt dieper en er stroomt meer zuurstof naar je hersenen. Je voelt je letterlijk positiever in het leven staan. Maar lachen we nog genoeg? Er is zoveel negatiefs rondom ons: depressies, burn-outs, menselijk leed. En wie gaat zelf al niet eens door een moeilijke periode? Misschien biedt lachyoga een oplossing?

Lachen is bevrijdend

Hilde Van Liefferinge is loopbaancoach en geeft lachyoga. Hilde: “Lachen is een bevrijdende oefening, omdat we onze emoties dan intens uiten. Emoties voluit ontladen wordt ons afgeleerd, en dat geldt zowel voor lachen als voor huilen. Af en toe moet dat eens uitbarsten, net zoals een onweer. En nog een voordeel: lachen verbindt mensen, het is leuk om elkaar te ontmoeten in de lach.”

Wat is lachyoga?

Lachyoga (Hasya Yoga) werd in 1995 geïntroduceerd door de Indiase cardioloog dr. Madan Kataria. Hij combineerde Oosterse wijsheden uit de yogaleer met wetenschappelijke inzichten. In de basis is lachyoga gewoon lachen zonder reden in een groep. Het lachen van de ander werkt aanstekelijk.

Lachyoga is samen lachen zonder reden. Het lachen van de ander werkt aanstekelijk.

Hilde: “Lachyoga is een lichaamsoefening, fitness om je lachspieren te trainen. Een sessie bestaat uit lachoefeningen, ademhalingsoefeningen, vrij lachen en relaxatie. We doen speelse lachoefeningen en halen het kind in onszelf weer naar boven. Lachen zonder dat er echt een reden voor is, hebben we als volwassenen afgeleerd. Dat bewust opnieuw gaan doen, is een bevrijding voor je lichaam en geest.”

“Bij een klassieke meditatie moet je moeite doen om te focussen. Maar met de lachmeditatie of het vrije lachen liggen we op de grond, en gaan we minutenlang gewoon lachen. Je aandacht zit dan bij het lachen zelf, waardoor je denken automatisch stopt. Als je daarna in de rust komt van de relaxatie, heb je het effect van een meditatie. Het helpt om even uit je hoofd te kruipen.”

Niks voor jou?

Voor wie moeite heeft om de controle los te laten en bang is zich belachelijk te maken, heeft Hilde een goede raad: ‘fake it till you make it’. Vaak begin je nadien toch echt te lachen. Zelfs mensen die niet veel reden zien om te lachen, omdat ze door een moeilijke periode gaan. Om te ontstressen is lachyoga echt ideaal.

Meer weten over Hilde en lachyoga: www.start2laugh.be.