Daten na je 50ste: (zo) doe (je) het!

door S-Plus

(Weer) vrijgezel na je 50ste? Niet altijd even makkelijk. Het is misschien al even geleden dat je nog een afspraakje hebt gehad … Maar je verlangen naar gezelschap, intimiteit en seks verdwijnt niet zomaar. Seksuologe en ‘Blind Getrouwd’-experte Sybille Vanweehaeghe geeft tips voor daten en omgaan met seksualiteit op latere leeftijd.

Een nieuwe relatie na je 50ste, is dat realistisch? “Natuurlijk, waarom zou dat niet zo zijn? Het is een grote misvatting dat oudere mensen niet bezig zijn met relaties en seksualiteit, of dat niet belangrijk vinden. Ik deed ooit onderzoek naar seks op latere leeftijd en je zou versteld staan hoe actief ouderen zijn. Zelfs 80-plussers”, steekt Sybille van wal.

Hoe ouder, hoe kieskeuriger?

Als je een bepaalde leeftijd hebt, ben je vaak kritischer. Ben je dan ook kieskeuriger als je op latere leeftijd op zoek gaat naar een partner? “Zeker, en gelijk heb je. Wat ben je met iemand die niet op dezelfde golflengte zit? Maar let wel op dat je je niet te hard vastpint op de eisen die je zoekt.”

Tijd is een belangrijke factor. Na een lange relatie moet je al gauw enkele jaren – ja, jaren – rouwtijd rekenen.

“50-plussers staan doorgaans realistischer in het leven. Ouderen weten wat ze willen en vooral: wat ze níet willen. Ze hebben voldoende ervaring – een rugzak. En daaruit kunnen ze heel wat voordeel halen, zodat ze niet in een verkeerde relatie stappen. De rugzak kan dus een enorm pluspunt zijn. Als je er zelfbewust mee omgaat, is de kans groot dat je een partner vindt”, weet Sybille.

Rouw na een relatiebreuk

Maar wat als je ervaring vooral negatief is? Als je verlaten werd door je vorige partner(s) bijvoorbeeld? “Dat kan een harde dobber zijn en een trauma veroorzaken. Als je zoiets niet op een realistische manier verwerkt (hebt), kan je weleens wantrouwig worden. En dat helpt niet als je opnieuw gaat daten”, zegt de seksuologe.

Daarom wijst ze ook op het belang van de rouw na een relatiebreuk. “Tijd is een belangrijke factor. Na een lange relatie moet je al gauw enkele jaren – ja, jaren – rouwtijd rekenen. Let op, dat wil niet zeggen dat je je moet opsluiten. Begin gerust te daten, doe ervaring op, leer het landschap kennen.”

Laat het los

Het is niet omdat de klik voor een mogelijke relatie ontbreekt, dat je geen fijne avond of interessante babbel kan hebben met iemand.

Neem dus de tijd om te daten. “Wees niet te treurig of teleurgesteld als een date op niets uitdraait. Stel je positief op. Het is niet omdat de klik voor een mogelijke relatie ontbreekt, dat je geen fijne avond of interessante babbel kan hebben met iemand. Je leert er veel uit, ook voor jezelf”, benadrukt Sybille.

“Uit de praktijk blijkt dat mensen jaren op zoek zijn naar de juiste partner. Klamp je niet vast aan het idee van een relatie. Na een relatiebreuk is dat een deel van het verwerkingsproces, want je wil zo snel mogelijk weer samen zijn met iemand. Het klinkt cliché, maar op het moment dat je dat loslaat, maak je veel meer kans om de ware tegen het lijf te lopen.”

De wildernis van het daten

Natuurlijk stuiten mensen bij 50-plus dating ook op een aantal moeilijkheden. “Het grootste probleem is dat je terechtkomt in een soort wildernis, met tal van profielen en mogelijkheden. Zeker als je nooit of al lang niet meer gedatet hebt. Maar overwin je koudwatervrees en duik erin. Het is beter om te proberen en te bewegen dan in slaap te vallen.”

“Voor vrouwen van 50-plus is daten moeilijker dan voor mannen. De reden? Mannelijke 50-plussers zijn vaak meer geïnteresseerd in een veertiger. Iemand van dezelfde leeftijd vinden ze minder aantrekkelijk. Dat is in de loop van de tijd cultureel zo gegroeid. Pas wanneer mannen 65 of ouder zijn, gaan ze op zoek naar iemand van hun leeftijd.”

Tips: waar moet je op letten?

  • Verken de wereld van het online daten. Er bestaan heel wat datingsites en –apps. Durf deze zeker af te schuimen. Ja, zelfs Tinder! (ontdek onze review over Tinder hier!) Toch liever voorzichtig? Er bestaan ook gespecialiseerde websites waar je terecht kan vanaf 50 jaar. Controleer of de datingsite het keurmerk ‘veilig daten’ draagt. Dat is een Nederlands keurmerk, maar veel Nederlandse websites hebben ook een Belgische poot. Schrikt het digitale je toch af? Kom met al je vragen naar een Swipecafé in jouw buurt en onze digi-vrijwilligers helpen je verder!
  • Wees realistisch en stel jezelf voor zoals je bent. Het brengt niets op om te liegen en valse verwachtingen te creëren. Kies bijvoorbeeld een recente foto, of laat een kennis uit jouw omgeving een profiel aanmaken. Vrienden of familie kennen je soms beter dan dat je jezelf kent.
  • Geen fan van online daten? De ‘ouderwetse’ manier kan ook, en werkt soms zelfs beter! Word bijvoorbeeld lid van een sport- of hobbyclub, ga op reis of neem deel aan één van onze uitstappen. Bekijk de activiteiten van een S-Plusgroep in jouw regio.
  • Neem het touw in eigen handen en wees niet bang om initiatief te nemen. Stuur dat berichtje maar. Wie niet waagt, wie niet wint!
  • Met elkaar chatten is leuk, maar het mag niet eindeloos duren. Anders bouw je een ideaalbeeld op en dat valt dan compleet in duigen als je elkaar toch uiteindelijk ziet. Spreek zo snel mogelijk af in het echt. Toch angstig? Zoek een leuke locatie in het openbaar uit, zoals een café of een restaurant.
  • Toch nog niet klaar voor een echte ontmoeting? Probeer dan eerst te videochatten.
  • Stel je positief op. Praat niet de hele tijd over problemen die op je pad kwamen of liggen, dat is niet het juiste moment. Wees open, zoek oogcontact en let op je lichaamstaal.
  • Vind een goed evenwicht tussen zelf praten, vragen stellen en met interesse luisteren.
  • Weet dat de andere persoon ook kan kiezen om je nadien te negeren. Dat ligt niet per se aan jou als persoon. Niet iedereen is eerlijk of sterk genoeg om te zeggen dat het niet verder kan gaan.
  • Toch nog niet klaar voor een nieuwe relatie? Forceer het niet.  Maak dat duidelijk aan de persoon met wie je op date gaat. Een leuke babbel zonder verwachtingen kan ook al leuk zijn. Geniet vooral, en wie weet leer je zo nieuwe mensen kennen.

Wie is Sybille Vanweehaeghe?

Sybille Vanweehaeghe is een erkende klinisch seksuologe en erkende relatie- en gezinstherapeute. Ze heeft een privépraktijk in Gent. Daarnaast is ze ook al enkele jaren een van de experten in het tv-programma ‘Blind Getrouwd’.

Dit artikel werd ontwikkel door Solidaris, als onderdeel van de ‘ik blijf mezelf’ campagne