5 misverstanden rond Parkinson
Wereldwijd vieren we op 11 april Wereld Parkinson Dag, gelinkt aan de geboortedag van James Parkinson. De Engelse arts werd bekend door zijn publicatie over ‘Shaking Palsy’ in 1817. Het woord ‘shaking’ verwees naar de beving, en ‘palsy’ naar de verzwakking van de spieren. De aandoening werd pas later de ziekte van parkinson genoemd. Meer dan 200 jaar later, en nog zijn er heel wat misverstanden rond de ziekte.
Alleen oudere mensen kunnen Parkinson krijgen
Hoewel de meeste mensen parkinson linken aan een ‘ouderdomsziekte’, treft het ook veel jonge mensen. Zo krijgen 10 tot 15 % van de patiënten de diagnose al voor hun 40ste verjaardag. Zelfs pubers en kinderen kunnen symptomen vertonen, waarbij we spreken van juveniele parkinson. De manier dat de ziekte zich uit kan wel sterk variëren per persoon.
Parkinson is een spierziekte
De ziekte ontstaat in de hersenen, maar uit zich ook lichamelijk. Denk aan trillen, traagheid of bevriezen. We denken dat het een spierziekte is, omdat de spierkracht kan verminderen. Wanneer dit voorvalt, is het niet omdat de spier zelf beschadigd is, maar wel de aansturing. Ook kunnen de spieren zwakker worden, doordat ze minder intensief gebruikt worden.
Alle mensen met parkinson hebben last van trillende handen
Straffer nog, in de praktijk heeft maar de helft van de patiënten hier last van. Ook de mate van trillen kan verschillen. Patiënten kunnen zo opgedeeld worden in 3 groepen: mensen waar trillingen prominent zijn, mensen die meer last hebben van traag- en stijfheid en mensen die vaak last hebben van loop- en gangproblemen.
Mensen kunnen genezen van parkinson
Helaas bestaan er nog geen medicijnen die de ziekte kunnen afremmen of genezen. Behandelingen richten zich dan ook vooral op het onderdrukken van bepaalde symptomen, waar een goede combinatie van medicijnen, beweging en gezonde voeding essentieel zijn.
Parkinson is een dodelijke ziekte
Fout. Het is zelfs mogelijk dat mensen met parkinson 100 kaarsjes kunnen uitblazen. Wel zijn er studies die aantonen dat mensen met de ziekte een kortere levensverwachting hebben, maar andere studies spreken dit dan weer tegen.
Voor meer informatie over parkinson op de website van de Vlaamse Parkinson Liga, klik hier.