S-Plus driedaagse - Nieuwpoort - 24/11-26/11


Na een jaartje afwezigheid zijn we heel blij dat we jullie opnieuw kunnen uitnodigen op onze S-Plusdriedaagse die dit jaar zal plaatsvinden op woensdag 24 november, donderdag 25 november en vrijdag 26 november 2021 te Nieuwpoort. 
De Barkentijn (Koning Albert-I-laan 126 te 8620 Nieuwpoort) heet ons terug welkom op basis van volpension, dranken (water en tafelbier) bij de maaltijden inbegrepen vanaf de 1e dag (middagmaal) tot en met de laatste dag (middagmaal). Tussendoor zijn er koffiepauzes.
Voor wie er voor kiest om niet te overnachten zijn er tevens dagformules mogelijk. 
We kiezen terug voor een sterk en een gevarieerd programma. Naast het inhoudelijke is er ook opnieuw ruimte voor ontspanning. Zo organiseren we zoals steeds een avondprogramma vol muziek, dans en ander amusement en gaan we op uitstap.  

Programma

Woensdag 24 november 2021

9u-9u45: Verwelkoming met koffie.
9u45-10u: Inleiding tot de inhoud van de driedaagse. 
10u-12u: Robotchirurgie: synergie tussen mens en machine.
Spreker: Prof. Dr. ir. Jos Vander Sloten
In onze moderne gezondheidszorg is technologie niet meer weg te denken. Technologie ondersteunt de medische handelingen, gaande van diagnose tot therapie en revalidatie. Zowel relatief eenvoudige technologie zoals een stethoscoop als geavanceerde technologische producten zoals implantaten op maat of robots ondersteunen de geneeskunde. Via beeldmateriaal over de laatste toegepaste instrumenten tijdens heelkundige ingrepen in de ziekenhuizen, geeft professor Jos Vander Sloten ons de kans om kennis te maken met het feit dat de chirurg en de robot samenwerken.
12u45-13u: Middagmaal. 
14u30-16u: ‘Nee tegen nonsens.’ Over Fake news.
Spreker: vormingswerker Europacollege
‘Fake news'. Komt het enkel in de VS voor of heeft het ook bij ons een invloed? En is het enkel nepnieuws of zijn er ook andere technieken die onze beeldvorming beïnvloeden? In deze interactieve lezing bekijken we wat fake news is en welke andere technieken gebruikt worden om ons als burger te beïnvloeden. Telkens werken we met concrete voorbeelden uit de actualiteit. 
18u30: Avondmaal.
20u15: Quiz.

Donderdag 25 november 2021

8u-9u: Ontbijt
9u30-11u15: Geheugensteuntjes. Tips en technieken tegen alledaags vergeten.
Spreker: Christel Geerts, professor gerontologie.
Waar heb ik mijn gsm nu weer gelegd? Oh, en mijn sleutels die ben ik ook dikwijls kwijt.
Komen deze situaties je ook bekend voor? In het beste geval trek je je er niks van aan, maar sommige 50-plussers maken zich bij dergelijke situaties behoorlijk wat zorgen. Al snel wordt gedacht dat de leeftijd er voor iets tussen zit. Niets is minder waar, weet Christel Geerts, professor gerontologie en coauteur van ‘geheugensteuntjes’. Tijdens deze lezing geeft ze info en bruikbare tips over hoe je je geheugen kan verbeteren.
12u: Middagmaal
13u45: Uitstap naar Koekelare:
Het Fransmansmuseum te Koekelare brengt ode aan de duizenden mannen en vrouwen uit Vlaanderen die tot in de jaren 1960 naar Noord-Frankrijk trokken om er te werken. Ze kwamen vooral terecht in de suikerbietenteelt: van wieden in het voorjaar, tot rooien in de herfst.
Stap mee in de voetsporen van de Fransmans, van het dorpscafé waar ze hun contract versierden, hun lange reis te voet, met de fiets of de trein, tot op de Franse velden. De Fransmans waren vaak maandenlang van huis, met één doel voor ogen: weg uit de armoede. Het vernieuwde museum pakt uit met sterke foto's en verbluffende verhalen. We sluiten af met een Couckelaerschen Doedel met versnapering, een koffie of een frisdankje. De bus vertrekt om 13u45 aan de voorkant van De Barkentijn.
18u30: Avondmaal
20u30: Muzikale avond

Vrijdag 26 november 2021

8u-9u: Ontbijt
9u15-12u15: Geneesmiddelen: wat de bijsluiter ons niet vertelt. 
Spreker: Prof. Gert Laekeman
Geneesmiddelen moeten ons beter maken, maar roepen ook heel wat vragen op. Het blijft een hele klus om ons een weg te banen tussen meer dan 3.000 gecommercialiseerde geneesmiddelen die ons ter beschikking staan. Prof. Gert Laekeman gaat dieper in op de wijze waarop medicatie werkt, het gebruik en de mogelijke nevenwerkingen. 
13u: Middagmaal + koffie
14u30: Einde driedaagse

Praktische informatie
Het aantal plaatsen is beperkt. Schrijf je daarom zo snel mogelijk in door een mail te sturen naar ellen.kimpe@s-plusvzw.be. Inschrijven is mogelijk tot 15 oktober.
Opgelet: Gelieve zelf handdoeken, washanden, wasgerief en spoelbeker voor het tandenpoetsen te voorzien.

Prijzen

All-in (verblijf in vol pension vanaf middagmaal 1e dag tot en met middagmaal laatste dag – voordrachten – uitstap/bezoek – info en documentatie – koffiepauzes– avondprogramma’s): €160
Dag 1 (voordrachten, middagmaal, koffiepauzes): €20
Dag 2 (voordracht/uitstap, middagmaal, koffiepauzes: €38
Dag 3 (voordracht, middagmaal, koffiepauze): €20