Culturele dagtrip: Torhout, levende stad - Waasland-Dendermonde

Daguitstap S-Plus Oost-Vlaanderen

  • van
  • tem.
  • TORHOUT

Culturele dagtrip: Torhout, levende stad - Waasland-Dendermonde

Een levende stad met zijn wortels diep in de middeleeuwen, dat is wat Torhout op de kaart zet. De oudste stad van het graafschap Vlaanderen was ooit een belangrijke jaarmarktstad, net op de rand van polders en binnenland, met het Kasteel van Wijnendale als belangrijke grafelijke burcht. Ook het Torhouts aardewerk bezorgde de stad faam tot buiten de landsgrenzen. Dit bijna verloren gewaand kunstambacht wordt gekoesterd in het Museum Torhouts Aardewerk dat te bewonderen is in kasteel Ravenhof.

We starten onze dag met een bezoek aan kasteel Ravenhof, onder de deskundige leiding van een gids. Het museum Torhouts Aardewerk is ondergebracht in het omwalde kasteel Ravenhof, te midden een betoverende Engelse landschapstuin. Door zijn ideale ligging staat deze site symbool voor de geschiedenis van Torhout. Dit nog gedeeltelijke met authentiek meubilair en wandtapijten ingericht kasteel herbergt eveneens de Stedelijke Gildekamer, waarin de sinds eeuwen bewaarde ereplatelen van de handbooggild Sint-Sebastiaan (opgericht in 1384) worden tentoongesteld.

Omstreeks de middag gaan we gezellig lunchen. Na de middag brengen we een bezoek aan wijngoed Thurholt. Wijngoed Thurholt bestaat uit 3 kleinschalige wijngaarden, gelegen in het Brugse ommeland nl. in Torhout en Baliebrugge (Oostkamp). In de wijngaard wordt zowel wit als rood verbouwd.

Wijngoed Thurholt staat nu voor een kleine 1500 stokken en dat levert, afhankelijk van jaar tot jaar, witte, rosé, rode en mousserende wijnen. De wijnen scoren goed en worden alom gesmaakt! Tijdens een bezoek loop je samen door de wijngaard, schetsen zij je een goed beeld van de historiek, de soorten en variëteiten die werden aangeplant, werkzaamheden in de wijngaard en nemen ze je mee achter de schermen in hun ambachtelijke wijnmakerij. Uiteraard biedt Wijngoed Thurholt je een aantal degustaties aan, in functie van de beschikbaarheid, bij goed weer in de wijngaard of anders in de schuur.

Inbegrepen: bus, bezoek kasteel Ravenhof met gids, lunch, bezoek wijngoed Thurholt met degustatie.
Niet-inbegrepen: fooi chauffeur, drank

Praktische info
Datum: donderdag 12 oktober 2023
Basisprijs: 78 euro
S-Plusledenprijs: 63 euro 

Opstapplaatsen: 7.30 u. Aalst – 8.15 u. Geraardsbergen – 8.50 u. Ronse

Inschrijvingen
T 09 333 57 76
E o-vl@s-plusvzw.be