Culturele dagtrip: Klein-Brabant: parels langs het water - regio Dendermonde-Waasland


In de provincie Antwerpen, net op de grens met Vlaams Brabant en Oost-Vlaanderen, ligt de streek die Klein-Brabant wordt genoemd. Een prachtig stukje Scheldeboord met voormalige vissersdorpjes en sierlijke dijken met daarachter verstild vennen, riet, populieren en wilgen. Na een dampende kop koffie leidt een gids ons rond in het 18de eeuwse paviljoen ‘De Notelaer’ en vertelt het verhaal van de hertogelijke familie d’Ursel en van de architecturale vormgeving van het paviljoen. Het ronde salon met de handgeschilderde koepel, het verhaal van de salonfeesten en jachtdiners brengen je in een romantische sfeer van vervlogen tijden. Geniet van het prachtig uitzicht over de Schelde, de polders en de polderdorpen.

Na een 3-gangenlunch verkennen we, tijdens een rondrit met de autocar, het pittoreske Klein-Brabant tussen de Schelde en de Rupel. In deze prachtige contreien baant de rivier de Schelde zich een weg tussen de groene oevers, slikken en schorren. We passeren kastelen, waaronder kasteel d’Ursel in Hingene en kasteel Marnix van Sint-Aldegonde in Bornem.

De dagtrip sluiten we af met een bezoek aan brouwerij Duvel-Moortgat. Na een introductiefilm krijgen we een rondleiding in de brouwerij en ontdekken alles over het brouwproces en de bottelarij. Tijdens een schenkinitiatie leer je hoe je de godendrank correct inschenkt. Je krijgt twee consumpties en een kaashapje. En gaat naar huis met een leuk aandenken.


SSST … Hier rijpt den duvel
Albert Moortgat brouwde de eerste Duvel in 1917, maar pas in 1923 kwam het onder die naam op de markt. De kennis tot het maken van dit bier haalde Albert Moortgat in Schotland en noemde het aanvankelijk “Victory Ale”. Op een dag liet hij een kennis van hem van het bier proeven. De proever, een echte bierkenner, proefde heel nauwkeurig slikte het bier in en riep: “Mo vint toch, ’t is duvels goed”. Zo kwam het bier aan de naam Duvel.
 

Praktische info
Datum: Dinsdag 17 mei 2022
Basisprijs: 75 euro
Leden S-Plus: 63 euro 
Inbegrepen: bus, koffie, gids paviljoen, lunch, gids rondrit, gids brouwerij, 2 consumpties, kaashapje, aandenken
Niet-inbegrepen: fooi chauffeur, drank
Opstapplaatsen: wordt bepaald aan de hand van de inschrijvingen
Inschrijvingen:
T 09 333 57 76
E o-vl@s-plusvzw.be