Culturele dagtrip: Blueberry Fields en be-MINE (regio Dendermonde-Waasland)


De blauwe bessen (blueberries) komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika, maar worden ondertussen in heel West-Europa geteeld. De zoet smakende besjes groeien in trosjes aan lage struiken, worden een erwtje tot een knikker groot en hebben een matblauwe over paarsachtige tot zwarte kleur. De bessen krijgen tal van gezonde eigenschappen toegedicht. Blauwe bessen bevatten namelijk zeer veel vitamine A, C, B1 en B2 en bevatten naast deze vitamines ook calcium, magnesium, ijzer en antioxidanten. Ze hebben een uitzonderlijke preventieve werking in de strijd tegen kanker en hart- en vaatziekten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat van alle vruchten de blueberry het gezondst naar voren komt.
Na een kopje koffie of bosbesthee en een stuk bosbessentaart vergezelt een professionele gids de groep doorheen de plantages van Blueberry Fields en vertelt alles over het bedrijf, hoe gezond de bessen zijn, hoe ze groeien en hoe ze geplukt worden. Als afsluiter maken we kennis met het gamma gezonde, lekkere en ambachtelijke blueberry-producten.
Tegen 12.30u worden verwacht in Beringen.
Het begon allemaal in 1901 toen André Dumont steenkool in Limburg ontdekte. Mannen kwamen van alle kanten naar Limburg om hier als mijnwerker aan de slag te gaan. Dit was de start van de industrialisering en de groei van Limburg. Ondertussen zijn alle mijnen gesloten en wordt er geen steenkool meer uit de grond gehaald, maar de bedrijvigheid op de mijnsites blijft. Kunst, entertainment en toerisme kwamen in de plaats.

Na een driegangenlunch maken we een unieke wandeling met een gids doorheen talrijke ruimtes van de historische mijngebouwen die normaal gesloten blijven voor individuele bezoekers! We kijken achter de muren van de badzaal en de betaalzaal. We ontdekken waar de mijnwerkers hun loonzakje kregen, waar ze elkaars rug wasten, waar ze hun doorweekte plunje te drogen hingen … We maken een tocht door de plannenzaal, rapportenzaal, reddingszaal en het bureau van de directeur. Sfeervol, authentiek en onvergetelijk want de meeste van de gidsen zijn ex-mijnwerkers en wie kan er beter in geuren en kleuren vertellen dan iemand die het zelf heeft meegemaakt?

Na de wandeling rest er nog wat vrije tijd om de mijnterril te beklimmen, te shoppen op de winkelboulevard of te relaxen op een terrasje met een puttersbiertje.

PRAKTISCH
Datum:
Donderdag 17 juni 2021


Prijs:
Basisprijs                      €67
Ledenprijs S-Plus           €55

Inbegrepen: bus, koffie met bosbessentaart, gids Blueberry Fields, aandenken, lunch, gids mijnwandeling
Niet inbegrepen: drank, fooi chauffeur

Inschrijvingen:
T 09 333 57 76
E o-vl@s-plusvzw.be