Culturele dagtrip: Bleuberry Fields en be-MINE - regio Dendermonde-Waasland


Het begon allemaal in 1901 toen André Dumont steenkool in Limburg ontdekte. Mannen kwamen van alle kanten naar Limburg om hier als mijnwerker aan de slag te gaan. Dit was de start van de industrialisering en de groei van Limburg. Van een regio bestaande uit heidegebieden en kleine boerderijtjes groeide dit deel van Limburg uit tot een dynamische, multiculturele streek. De steenkoolmijn van Beringen was een van de zeven mijnen van het Kempense steenkoolbekken en groeide uit tot één van de grootste mijnsites. Ondertussen zijn alle mijnen gesloten en wordt er geen steenkool meer uit de grond gehaald, maar de bedrijvigheid op de mijnsites blijft. Kunst, entertainment en toerisme kwamen in de plaats.

Na een kopje koffie of bosbesthee en een stuk bosbessentaart vergezelt een professionele gids de groep doorheen de plantages van Blueberry Fields en vertelt alles over het bedrijf, hoe gezond de bessen zijn, hoe ze groeien en hoe ze geplukt worden. Als afsluiter maken we kennis met het gamma gezonde, lekkere en ambachtelijke blueberry-producten.

Tegen 12.30u worden verwacht in Beringen voor een drie-gangenlunch.

Na de lunch maken we een unieke wandeling met een gids doorheen talrijke ruimtes van de historische mijngebouwen die normaal gesloten blijven voor individuele bezoekers! We kijken achter de muren van de badzaal en de betaalzaal. We ontdekken waar de mijnwerkers hun loonzakje kregen, waar ze elkaars rug wasten, waar ze hun doorweekte plunje te drogen hingen … We maken een tocht door de plannenzaal, rapportenzaal, reddingszaal en het bureau van de directeur. Sfeervol, authentiek en onvergetelijk want de meeste van de gidsen zijn ex-mijnwerkers en wie kan er beter in geuren en kleuren vertellen dan iemand die het zelf heeft meegemaakt?

Na de wandeling rest er nog wat vrije tijd om de mijnterril te beklimmen, te shoppen op de winkelboulevard of te relaxen op een terrasje met een puttersbiertje.

Praktische info
Datum: Donderdag 16 juni 2022
Basisprijs: 68 euro
Leden S-Plus: 56 euro 
Inbegrepen: bus, koffie met bosbessentaart, gids Blueberry Fields, aandenken, lunch, gids mijnwandeling
Niet-inbegrepen: fooi chauffeur, drank
Opstapplaatsen: wordt bepaald aan de hand van de inschrijvingen
Inschrijvingen:
T 09 333 57 76
E o-vl@s-plusvzw.be