Bio-boerderij De Kollebloem


Bij biodynamisch tuinbouwbedrijf De Kollebloem telen Antoine en Leen op een kleinschalige en duurzame manier tientallen streekeigen groenten en bezorgen deze rechtstreeks aan de consument.

Voor Antoine en Leen vormen de seizoenen de rode draad: het enthousiasme van de zomer, de oogst in de herfst, de rust en stilte van de winter en het nieuwe leven in de lente. Van familiebedrijf ging de Kollebloem over naar een coöperatieve met steeds meer inbreng van anderen. De Kollebloem levert groentepakketten af in eigen streek, heeft een eigen boerderijwinkel en werkt samen met collega-boeren uit de regio. Maar bij De Kollebloem doen ze meer dan alleen groenten kweken. Om hun ervaringen te delen organiseren ze ook activiteiten op de boerderij.

Programma

09:30    Verwelkoming en toelichting programma
10:00-12:30    Workshop 1
12:30-14:00    Lunch, vrij bezoek aan de winkel
14:00-16:00    Workshop 2
16:00    Vieruurtje
16:30    Einde


Workshops


Biografiek
Leen gaat in gesprek met een 8-tal mensen rond biografisch werk. Wat is biografiek? Hoe kom je tot je ware krachten? Welke weg is voor mij weggelegd? Aan de hand van oefeningen, teksten en gesprekken krijgen de deelnemers een zicht op wat biografiek is en wat het kan betekenen in de verdere levensloop.

Rondleiding boerderij
Antoine geeft een rondleiding op de boerderij met een 15-tal mensen. Je zal het land aandachtig bekijken. Antoine bespreekt het belang van vruchtwisseling en compost en legt uit wat biodynamische landbouw betekent en waarvan het verschilt met de klassieke vormen van landbouw. Je krijgt de kans om de boerderij helemaal te verkennen, kan er al je vragen over de verschillende teelten kwijt en ontdekt misschien wel groenten die je nog niet kende.

Keuken
Bereiden van de maaltijd. De groep die deze sessie kiest, zal in de voormiddag verantwoordelijk zijn voor het middagmaal. De groep in de namiddag maakt het vieruurtje. Maximum 10 personen. Samen met een getalenteerde kok, maken jullie kennis met verschillende seizoensgroenten. Voor velen misschien ook een inleiding in de vegetarische keuken.

Yurt
Vorming over de Kollebloem door Lindsay. Verdiepend gesprek met maximum 17 mensen. Hierbij wordt de Kollebloem voorgesteld aan de hand van een presentatie. We kunnen ingaan op verschillende thema’s. Zo wordt het aspect van de korte keten verder toegelicht, komt aan bod waarom De Kollebloem een zorgboerderij is en wat zij willen bijdragen aan de wereld. We gaan in gesprek over de vrije grond, gezonde voeding en thema’s die jullie zelf aanhalen. 

praktisch
Basisprijs: 70 euro, leden S-Plus: 55 euro
Inbegrepen: 2 workshops, lunch en 2 drankjes, koffie/thee in voor- en namiddag, vieruurtje, water tijdens de dag   
Niet inbegrepen: vervoer
Donderdag 19 september 2019