Aardpeer, een vergeten groente

door Carine Seynaeve

Aardpeer is ook een vergeten groente, een groente die ik pas een 10-tal jaar geleden heb leren kennen en waarderen.

Toen ik nog les gaf aan de Hogeschool Gent, gingen we over de middag af en toe een dagschotel eten, tegen de Heuvelpoort. Er was daar vooraan een boekenwinkel Walry, met achteraan een restaurant met ingesloten tuin. Het was daar gezellig vertoeven, midden in de stad en toch rustig tussen het groen. De suggesties en dagschotels waren daar erg lekker en niet wat je in de meeste restaurants krijgt. Op een middag waren het aardperen als groente, curieus zoals ik ben, moest ik daarvan proeven. Het viel echt mee en ondertussen eten we dit op regelmatige basis. Spijtig dat het restaurant ondertussen gesloten is of misschien met een andere eigenaar opnieuw geopend.  Na de lockdown ga ik eens een kijkje nemen.

AARDPEREN MET ROZEMARIJN (4 personen)

BENODIGDHEDEN
1 kg aardperen, 6 teentjes look, 6 takjes rozemarijn, fleur de sel, 3 lepels olijfolie

WERKWIJZE
Oven voorverwarmen op 200 graden Celcius
Aardperen schillen en in 4 snijden en in grote ovenschaal leggen
Lookteentjes los maken en met vel bij aardpeer leggen
Takjes rozemarijn  verdelen over de ovenschaal
Bestrooien met fleur de sel en besprenkelen met de olie, afdekken met aluminiumfolie.
In de voorverwarmde oven plaatsen gedurende 30 minuten
Uit de oven halen, lookteentjes uit vel duwen, alles nog even husselen en nog 10 minuten in de oven
Opdienen bij een lekker stukje bbqhesp of hespengebraad

TIPS
Indien je geen fleur de sel hebt mag je gebruik maken van grof zeezout, beide lossen niet op en blijven korrelig op de aardpeer liggen.
De rozemarijn kan vervangen worden door takjes tijm of je kan beide gebruiken.
De look in pel wordt licht zoet, en past zeer goed bij de zoete aardpeer.