52 recepten met kip

door Carine Seynaeve

Kip is over de gehele wereld meest gekende en meest gegeten vleessoort.
Vroeger was dit een zondagsmaaltijd of om te eten op feestdagen, nu is het alledaags geworden.

In mijn thuis, maakte mijn mama er een sport van om iedere zondag kip klaar te maken, maar op iedere zondag van het jaar op een andere wijze. Zo had mijn mama een eigen geschreven kookboekje met kippenrecepten, voor iedere zondag van het jaar een ander. Het was iedere zondag smullen van de lekkerste recepten en ik kijk daar nog steeds met een beetje nostalgie op terug. Zeker naar de kip, zoals in het bijgevoegde recept. Dit recept heeft de naam gekregen naar de slag bij Maringo, waar Napoleon een grote overwinning heeft behaald .
Zeker omdat kip één van de gezondste vleessoorten is, weinig calorieën bevat en een kippenborst weinig of geen vetten, is het ideaal om bij dieet te volgen en toch lekker. Al is het maar geroosterde kippenborst.

KIP MARENGO

INGREDIËNTEN (4 pers)
4 kippenbouten, 200 g vlees van rivierkreeftjes, 2 uien, 2 teentjes look, 6 tomaten, 500 g champignons, takje tijm, takje rozemarijn, 1 dl witte wijn, bloem, boter, room, peper en zout

WERKWIJZE
Mooie klont boter laten smelten in hoge pan en hierin de gekruide bouten langs beide zijden laten bruin bakken
De ui pellen en in ringen snijden
Look pellen en pletten
Champignons borstelen en in 4 snijden
Tomaten afspoelen en grof snijden
De bouten uit de pan halen
De champignons in de pan leggen en laten bakken, van zodra ze beginnen bruinen, de uiringen en look toevoegen
Bestrooien met bloem (singer)
Wijn en de tomaten toevoegen en even roeren
Bouten bij de groenten leggen en kruiden toevoegen
In gesloten pot laten garen gedurende 50 a 60 minuten tot de kip gaar is en de saus ingekookt is, haal de bouten uit de saus en houd ze warm
Voeg een geutje room toe aan de saus
Snijd de rivierkreeftjes in stukjes en voeg ze bij de saus, laat ze even opwarmen, maar de saus niet meer laten koken
Dien op: op ieder bord een kippenbout en een flinke schep groenten-saus, zorg dat ieder ook rivierkreeftjes heeft. Dien op met stokbrood, pasta of een gekookte aardappel

TIPS
Indienen dit gerecht op voorhand wil bereiden, de kip ongeveer 45 min bakken en net voor het opdienen nog 10 minuten laten garen en dan pas de rivierkreeftjes toevoegen.
Rivierkreeftjes verliezen hun smaak en worden taai door te koken.
Indien gewenst kan je de bouten vervangen door kippenborst, vergeet niet de kooktijd aan te passen.