5 misverstanden over reuma

door Melissa Tihange

Wist je dat reuma niet één ziekte is, maar een verzamelnaam? De term verwijst naar een 200-tal acute en chronische aandoeningen die ons bewegingsstelsel en het bijhorende bindweefsel aantasten. Het woord wordt al snel gebruikt bij pijn en stijfheid in de gewrichten en spieren, maar reuma is veel meer dan dat. Wij weerleggen de 5 grootste misverstanden voor jou. 

Reuma is 1 ziekte 

Vroeger werd bijna alles wat verkeerd liep met het bewegingsstelsel reuma genoemd. Ook vandaag bestaat er heel wat verwarring rond. Maar reuma is niet één ziekte, maar een verzamelnaam voor een 200-tal aandoeningen van het menselijk bewegingsapparaat. Sommige namen zullen je bekend in de oren klinken, zoals artrose. Maar andere ziekten, zoals het syndroom van Tietze, komen minder voor en zijn daarom niet breed gekend. Deze aandoeningen verschillen vaak sterk van elkaar en hebben elk hun eigen kenmerken, symptomen en behandelingen. Zo is een peesontsteking ook een vorm van reuma, maar zijn de klachten tijdelijk en is het goed te behandelen. Mensen met reumatoïde artritis hebben echter levenslang pijn en moeite met bewegen. Kenmerkend is wel dat mensen die gediagnosticeerd worden met een vorm van reuma zich moeilijker kunnen bewegen door pijn of stijve spieren en gewrichten en vaak last hebben van vermoeidheid. 

Reuma tast enkel de gewrichten aan 

Bij zeldzame reumatische aandoeningen kan reuma ook andere ontstekingen in het lichaam veroorzaken, bijvoorbeeld in de longen, de huid, de nieren of andere organen. Zo is het syndroom van Sjögren een vorm van reuma waarbij je last krijgt van ontstekingen aan je traan- en speekselklieren.  

Alleen ouderen kunnen een reumatische aandoening krijgen 

Vaak denken we bij reuma meteen aan ouderen, maar ook dat is fout. Op reumatische aandoeningen staat geen leeftijd. Je kan ontstekingsreuma op elke leeftijd krijgen, ook als kind. Wel komt artrose vaker voor bij ouderen, omdat het veroorzaakt wordt door slijtage van de gewrichten.  

Je kan reuma niet behandelen 

Reuma is een chronische aandoening. Het valt dus niet te genezen, maar je zal er ook niet aan sterven. Wel kan je met de juiste medicatie de onderliggende ontstekingsprocessen verzachten, het helpt om de ziekte te controleren. De meeste patiënten kunnen hierdoor een quasi normaal leven leiden. Als het te lang duurt om een correcte diagnose te stellen, dan kunnen je gewrichten wel beschadigd raken. Zo’n beschadiging is onomkeerbaar.  

Artrose is hetzelfde als artritis 

Deze 2 termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar artrose is niet gelijk aan artritis. Het zijn beiden wel aandoeningen die gerelateerd zijn aan de gewrichten. Zo wordt artrose veroorzaakt door slijtage van het gewrichtskraakbeen en is artritis een ontsteking van het gewricht. Artritis kan wel lijden tot artrose. 

Voor meer informatie over reuma, klik hier voor 'hand in hand, samen tegen reuma' of hier voor 'Reumanet'.