5 misverstanden over MS

door Melissa Tihange

Tintelende armen, duizeligheid, spraakproblemen en vermoeidheid zijn maar enkele symptomen bij multiple sclerose – een aandoening met 1000 gezichten. Het is een ongeneeslijke, chronische ziekte waarbij ontstekingen ontstaan in de hersenen en het ruggenmerg, het centrale zenuwstelsel. Hierdoor kunnen de hersenen bepaalde functies niet goed uitvoeren. Velen hebben al over de ziekte gehoord, maar er zijn nog heel wat misvattingen.

Je komt sowieso in een rolstoel terecht

Veel mensen denken bij MS meteen aan een rolstoel, maar dat is niet altijd het geval. Het ziekteverloop is vrij onzeker en kan anders zijn bij elke patiënt. Sommige mensen ervaren jaren na de diagnose nog steeds weinig klachten en zijn, ondanks hun beperkingen, in staat om een actief leven te leiden. Bij anderen kan de ziekte dan weer heel snel achteruitgaan, en raakt een kleine groep inderdaad gehandicapt.

Het is een spierziekte

MS is geen spierziekte, maar een zenuwziekte. Je kan die verkeerde opvatting maken, omdat veel MS patiënten problemen hebben met lopen of het bewegen van hun ledematen. Dat komt echter doordat de aandoening ontstekingen veroorzaakt in het centrale zenuwstelsel. Signalen worden hierdoor niet of niet goed doorgegeven aan de spieren. En als een spier geen signalen krijgt, dan komt er ook geen beweging en kan de spier zelfs verlamd raken. De oorzaak daarvan zit dus niet in de spieren, maar in het hoofd.

Je kan niet meer werken

De meeste patiënten kunnen gewoon blijven werken, met hier en daar wat kleine aanpassingen. Sommige klachten, zoals vermoeidheid of een wazig zicht, kunnen wel invloed hebben op het werk. Het is dus niet eenvoudig, maar wel mogelijk met de juiste begeleiding. En werken wordt zelfs aangeraden, zodat de ziekte niet heel je leven overneemt.

Het is een erfelijke ziekte

De ziekte zelf is niet erfelijk, maar de aanleg ervoor waarschijnlijk wel. Met de nadruk op waarschijnlijk, want er zijn nog heel wat vraagtekens over het ontstaan en de oorzaken van MS. Het is daarom moeilijk aan te duiden wie MS krijgt en waarom. Toch komt het vaker voor bij mensen waar iemand in de familie MS heeft, en kunnen erfelijke factoren een kleine rol spelen.

Je gaat eraan dood

Het is maar in zeldzame gevallen dat iemand overlijdt aan de directe gevolgen van MS. In een laat stadium kunnen patiënten ook overlijden aan de indirecte complicaties van de ziekte, bijvoorbeeld aan een longontsteking omdat slijm moeilijk opgehoest kan worden. Maar het is geen dodelijke ziekte. Wel is het een ongeneeslijke, chronische ziekte die vaak gepaard gaat met levenslange zorg en medicatie.

Meer informatie:

MS-Liga Vlaanderen

UZ Leuven