5 misverstanden over diabetes
1 op 10 heeft diabetes, en 1 op 3 weet het nog niet. Hoewel diabetes vaker voorkomt, zijn er nog heel wat misverstanden rond de aandoening. Is het je eigen schuld? Kan je genezen? En mag je wel nog suiker eten? Wij weerleggen de 5 grootste misverstanden voor jou.
1. Het is je eigen schuld
Dat is niet helemaal juist. Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte en kan je dus niet voorkomen. Bij deze vorm valt het afweersysteem je lichaam aan, waardoor het geen insuline meer aanmaakt. En zonder insuline kan je niet leven, want deze stof regelt je bloedsuiker. Je moet dan elke dag je bloedsuiker meten en insuline spuiten. De precieze factoren zijn niet helemaal duidelijk, hoewel erfelijke aanleg een zekere rol speelt. Wel weten we dat diabetes 1 niet veroorzaakt wordt door zwaarlijvigheid of te veel snoepen.
Diabetes 1 wordt niet veroorzaakt door zwaarlijvigheid of te veel snoepen
Diabetes type 2 zou je wel (meestal) kunnen voorkomen. Bij deze vorm maakt het lichaam te weinig insuline aan en reageert het lichaam niet voldoende op de insuline die wel aanwezig is. Er wordt vaak uitgegaan dat suiker diabetes veroorzaakt, maar dat is onjuist. Een overmatig gebruik van suiker (snoepjes, frisdrank, …) kan wel overgewicht veroorzaken en zo bijdragen tot de ontwikkeling van diabetes type 2. Het wordt dus vaak veroorzaakt door een verkeerde levensstijl, waar niet alleen suiker schuldig is. Ook vettig eten, te grote porties, alcohol drinken, roken of onvoldoende bewegen kunnenn een oorzaak zijn. Door hier meer op te letten kan je de kans op diabetes type 2 behoorlijk verminderen.
2. Je hebt zware diabetes en minder zware diabetes
Fout. Er bestaan inderdaad 2 vormen van diabetes, type 1 en type 2, die verschillen in verloop en behandeling. Maar de ene is niet minder zwaar dan de andere, elke vorm is ernstig en ieder mens met diabetes ervaart het anders. De behandeling wordt daar ook op aangepast. Patiënten met diabetes type 1 moeten meerdere keren per dag insuline inspuiten, omdat hun insuline-producerende cellen in de alvleesklier niet werken. Mensen met diabetes type 2 hebben deze cellen wel nog, maar ze werken onvoldoende. Door tabletten te slikken kunnen ze de aanmaak van insuline stimuleren.
3. Je mag geen suiker meer eten
Fout. De aandoening wordt wel suikerziekte genoemd, vandaar de verwarring, maar je mag gerust nog suiker eten. Wel met mate. In suiker zitten geen nuttige voedingsstoffen, het doet je bloedsuiker enkel stijgen en je wordt er zwaarder van. En als je te zwaar bent, dan reageer je steeds minder goed op insuline. Je bloedsuikerspiegel loopt dan steeds verder op, waardoor de kans bestaat dat het niet meer normaal wordt.
4. Je kan genezen van diabetes
Jaarlijks krijgen meer dan 300 kinderen de diagnose diabetes
Dit klopt helaas niet. Het zou betekenen dat de pancreas zich opnieuw zou herstellen en je geen medicatie meer nodig hebt om je bloedglucose te regelen. Hoewel er onderzoek naar is, staat de geneeskunde nog niet zo ver. Je kan diabetes wel onder controle houden en behandelen om problemen op lange termijn, zoals nierproblemen en hart- en vaatziekten, maximaal te voorkomen. Bij diabetes type 2 kan je medicatie zelfs tijdelijk verminderen of stoppen door je levensstijl aan te passen, maar dan nog kan je er niet van genezen.
5. Alleen oudere mensen krijgen diabetes
Fout. Steeds meer mensen uit verschillende leeftijdscategorieën krijgen diabetes. Uit cijfers van het Belgisch Diabetes Register en Sciensano blijkt dat meer dan 3000 kinderen en jongeren tot 18 jaar diabetes hebben. Jaarlijks krijgen meer dan 300 kinderen de diagnose diabetes. Het gaat hier voornamelijk om diabetes type 1.
Diabetes type 2 is bij jongeren dan weer zeldzamer. Deze vorm wordt vaak in verband gebracht met een oudere leeftijd. Toch komt het steeds vaker voor bij jongeren. Dit door een toename van kinderen met zwaarlijvigheid door een ongezonde leefstijl.
Meer informatie
Klik hier voor de website van Diabetes Liga.
Meer informatie over wat diabetes is, klik hier.
Test je kennis met de Diabetes Mythemeter, klik hier.